EINDHOVEN - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de Rechtbank Oost-Brabant 12 jaar gevangenisstraf geëist tegen een 50-jarige man uit Eindhoven. Hij wordt verdacht van het neersteken van twee vrouwen in Eindhoven vorig jaar januari en maart. Volgens het OM heeft hij zich schuldig gemaakt aan poging doodslag op deze slachtoffers die daarbij zwaar gewond raakten.


Zonder aanleiding

De vrouwen verklaren ‘zonder enige aanleiding’ aangevallen te zijn door een man op een fiets en in het bezit van een steekwapen. Het eerste slachtoffer, een 47-jarige vrouw uit Eindhoven, kreeg een mes in haar gezicht en hoofd tijdens een wandeling op de Karel Doormanstraat. Het tweede slachtoffer, een 33-jarige vrouw uit Eindhoven, werd met een mes gestoken in haar rug terwijl zij jogde door de Marterstraat.

Heftige zaken

De officier van justitie spreekt tijdens de zitting van bijzonder heftige zaken die bovendien sterke overeenkomsten vertonen in de wijze van handelen. Er zijn camerabeelden van beide situaties. Een deskundige heeft deze beelden vergeleken en geconcludeerd dat er veel overeenkomsten zitten in bewegingen van beide fietsers. “Beide slachtoffers dragen nog elke dag de gevolgen van dit beangstigende en uit het niets komende geweld met zich mee.”

Verdachte ontkent

De verdachte ontkent betrokkenheid bij de steekpartijen. Hij erkent wel gefietst te hebben in de directe omgeving van de Marterstraat, maar ontkent een vrouw te hebben aangevallen. Voor het aangetroffen bloed van dit slachtoffer op zijn broek heeft hij geen verklaring. Hij spreekt van een fout van de onderzoekers. Verdachte heeft ook niet meegewerkt aan het onderzoek van het Pieter Baan Centrum. Dit werkt in strafverzwarende zin mee.

Herkenning op beeld

Duidelijke camerabeelden van de route naar de plek van het incident in de Marterstraat leverden al snel tips van getuigen op. Een foto van de verdachte, die kort na het incident op politie.nl is getoond, zorgde ook voor herkenningen van politiemedewerkers. Een dag later werd de verdachte aangehouden, nadat ze hem zagen rijden op een fiets in de buurt van zijn woning.

Mogelijk derde slachtoffer

In een derde zaak werd dezelfde 50-jarige man verdacht van de aanval van een vrouw op de Strijpsestraat. Het onderzoek leverde onvoldoende bewijs op om hem hiervoor te vervolgen.

Uitspraak in de zaak is over twee weken.