ROTTERDAM - Het Landelijk Parket heeft zojuist in de rechtbank Rotterdam 4 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen een 40-jarige verdachte uit Eersel. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de overdracht van 197 kg MDMA op 1 juni 2017 in Rotterdam.


Het OM verwijt hem het opzettelijk medeplegen van het afleveren, verstrekken, vervoeren en aanwezig hebben van 197 kilo MDMA. Ten aanzien van de uitvoer heeft het OM vrijspraak gevraagd, nu uit het dossier niet is af te leiden dat de verdachte wist dat de dozen geleverd moesten worden om deze uit te voeren naar Australië.

Onderzoek

Het Nederlandse onderzoek 26Dellwood is gestart op basis van een Australisch rechtshulpverzoek. Daarin werd Nederland verzocht een transport van MDMA naar Australië te begeleiden ten behoeve van het verzamelen van bewijs tegen een Australische criminele familie. In onderzoek 26Dellwood is een undercover agent ingezet die, heimelijk als pseudokoper, een partij van maximaal 250 kilo MDMA zou ontvangen. Die drugspartij zou in Nederland in beslag worden genomen. Vervolgens zou de ontvangende partij in Australië worden aangehouden.

Observatie en pseudokoop

Op 1 juni 2017 bleek dat de MDMA-overdracht die dag zou plaatsvinden op een plein in Rotterdam. Hierop is een observatieteam van de Landelijke Eenheid van de politie ingezet, versterkt met een politiehelikopter.

Op het plein werd door de pseudokoper een lege bestelwagen achtergelaten die vervolgens gebruikt zou worden om de overdracht te realiseren. Nadat de bestelwagen kort daarna werd opgehaald door de pseudokoper zag hij dat deze was volgeladen met 20 kartonnen dozen. Uit observatie is gebleken dat de verdachte in de buurt van het plein vanuit een witte bestelauto de partij dozen met MDMA had overgeheveld in de lege bestelwagen. Het ging om de overdracht van 20 dozen met daarin in totaal 197 kilo MDMA. Deze bevindingen zijn ondergebracht in een apart onderzoek, 26Fairbanks.

In juni 2018 werd de verdachte samen met een medeverdachte hiervoor aangehouden. Ook vonden er doorzoekingen plaats. De verdachte stond vandaag hiervoor terecht.

Georganiseerde misdaad

Het gaat hier volgens het OM om een grote hoeveelheid synthetische drugs, die overduidelijk bedoeld was voor de verdere handel.

Naast risico voor de gezondheid van de gebruikers, leidt de productie van synthetische drugs tot schade aan de gezondheid en het milieu.

Van de productie en handel van synthetische drugs gaat een ontwrichtende en ondermijnende werking uit.

Het is het werkterrein van de georganiseerde misdaad geworden. Deze georganiseerde drugscriminaliteit leidt tot veel geweld met alle gevolgen van dien. Nederland is helaas een belangrijk uitvoerland van synthetische drugs. De drugs hadden in deze zaak Australië als bestemming.

Met zijn handelen heeft de verdachte volgens het OM een rol in de keten van de handel in harddrugs. Het OM rekent het hem zeer aan dat hij zich niets heeft aangetrokken van de schadelijke gevolgen die, die handel in zich heeft. De officier van justitie in haar requisitoir: “Hij heeft geen verantwoordelijkheid voor zijn handel genomen, maar kennelijk gehandeld uit puur financieel eigen belang.”

Uitspraak

De rechtbank doet over twee weken uitspraak, op vrijdag 11 juni.