EINDHOVEN - Het Openbaar Ministerie vervolgt drie personen en een bedrijf in de zogeheten Eerselse ayahuasca-zaak. Tijdens een omstreden healingsessie werden door de politie in april 2019 meerdere verdachten opgepakt in een woning in Eersel. In die woning werd onder meer een grote hoeveelheid van de verboden, hallucinogene drank ayahuasca gevonden.

De actie kwam voort uit een onderzoek naar de dood van een 31-jarige Hongaar in Eindhoven, enkele weken eerder. Hij werd op 3 maart dood aangetroffen onderaan een flat. Mogelijk was hij onder invloed van onder meer ayahuasca gesprongen. Kort voor zijn dood bleek hij te hebben deelgenomen aan een healingsessie in de woning in Eersel, waarbij hij waarschijnlijk dat middel had gebruikt. Een mogelijk verband tussen de deelname aan de sessie en zijn dood werd door de recherche uitgebreid onderzocht.

Dood door schuld
Ayahuasca is een hallucinogene drank en aan het gebruik ervan kleven grote risico’s. Het werkzame bestanddeel is de verboden stof dimethyltryptamine (DMT), dat op lijst I van de Opiumwet staat en daarmee in Nederland als harddrug wordt aangemerkt. Die stof werd ook in het bloed van het slachtoffer gevonden. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) stelde uiteindelijk vast dat het om een lagere concentratie ging, die vermoedelijk geen hallucinerend effect had op het moment dat het slachtoffer overleed. Wel zou het (eerdere) gebruik van geestverruimende middelen van invloed kunnen zijn geweest op de mentale toestand van de Hongaar, maar dat is niet vast komen te staan. Kijkend naar alle onderzoeksbevindingen, kan het Openbaar Ministerie geen direct verband te leggen tussen handelen door andere personen en de dood van de Hongaar. De personen die betrokken waren bij de healingsessie in Eersel, worden dan ook niet vervolgd voor dood door schuld.

Vervolging
Op het adres aan de Eerselse Nieuwstraat stond een bedrijf geregistreerd dat de omstreden healingsessies organiseerde. Tijdens de actie van de politie werden vorig jaar grote hoeveelheden ayahuasca in beslag genomen. Ook werden meerdere personen aangehouden en als verdachte aangemerkt die in meer of mindere mate een rol hadden binnen het bedrijf. Het gaat bijvoorbeeld om de manager, ceremoniemeester en diegene die de ayahuasca bereidde voor consumptie. In totaal worden drie mannen en het bedrijf vervolgd voor het bezit, bereiden, bewerken en/of verwerken van de drug DMT.

Het is nog onbekend wanneer de zittingen plaatsvinden.