HOOGE MIERDE - Tegen drie mannen eist het Openbaar Ministerie (OM) drie jaar gevangenisstraf voor hun aandeel bij een gewelddadige woningoverval eind 2022 op een vakantiepark in Hooge Mierde. De overval blijkt het gevolg van een schuld die het slachtoffer had bij de verdachten: ‘De verdachten hebben voor politie, justitie en rechter gespeeld en dat is onacceptabel.’


Drie mannen dringen in de ochtend van 8 december 2022 een woning binnen op het park. De bewoner wordt bedreigd met een mes en gedreigd wordt om zijn vingers eraf te snijden. Ook wordt hij meerdere keren geslagen. Korte tijd later gaan de daders er met een aantal bigshoppers vandoor met de telefoon, kleding, schoenen, horloges, flessen parfum en Playstation van het slachtoffer. De bewoner blijft met onder meer een dik oog en een hoofdwond achter. De gewaarschuwde politie krijgt al gauw drie mannen in het vizier, waarvan twee nog diezelfde ochtend in de buurt worden aangehouden. De derde verdachte wordt een paar maanden later in Spanje aangehouden en overgeleverd aan Nederland.

Conflict

In het onderzoek dat volgt vindt de politie meerdere aanwijzingen dat de mannen de overval gepleegd hebben. Op basis van de verklaringen van zowel de verdachten als het slachtoffer krijgt het OM de indruk dat de betrokkenen niet het achterste van hun tong hebben laten zien, waardoor de exacte toedracht niet helemaal duidelijk is. Voor het OM is echter helder dat er sprake was van een onderliggend conflict tussen de aangever en de verdachten over drugs en geld. Het slachtoffer had een schuld openstaan bij de verdachten en die moest worden ingelost.

Onacceptabel

De officier van justitie markeerde tijdens de zitting vanmiddag de gewelddadige manier waarop zij de schulden van het slachtoffer hebben geïnd: ‘Hier was duidelijk sprake van eigenrichting. Voor eigen politie, justitie en rechter spelen is volstrekt onacceptabel binnen de Nederlandse samenleving en rechtsorde. Het feit dat de verdachten geen volledige verantwoordelijkheid nemen voor hun daden en naar elkaar wijzen maakt het alleen maar erger en is een reden om te vrezen voor herhaling in de toekomst. Daar zal ik in mijn strafeis rekening mee houden.’

Tegen alle verdachten eist het OM een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.