EINDHOVEN - Op donderdagavond 18 juni 2020 rond 23.00 uur kwamen er bij de politie meerdere meldingen binnen over een man die op het Lichtplein in Eindhoven met een mes stond te zwaaien. Hij werd kort daarna door de politie in zijn onderbeen geschoten. Uit het onderzoek van de Rijksrecherche is gebleken dat de agent rechtmatig heeft gehandeld.


Het speelde zich allemaal af in het centrum van de stad Eindhoven in de nabijheid van omstanders en omwonenden. De man bleek twee messen bij zich te hebben en omdat hij onder meer “Jihad” riep, kon een terroristische daad niet worden uitgesloten. Hij luisterde niet naar de politie, die meerdere keren riep dat hij zijn messen moest laten vallen. De officier van justitie: “Het onberekenbare gedrag van de man maakte dat de toepassing van andere geweldsmiddelen in deze situatie niet realistisch was. Noch de politiehond, noch de pepperspray konden worden ingezet, gelet op zijn gedrag, het bezit van de messen en de dreiging van een mogelijke terroristische aanslag.” De agent besloot daarop tweemaal kort na elkaar gecontroleerd te schieten op de benen van de man, die vervolgens werd aangehouden.

Rechtmatig
Op basis van alle verklaringen, camerabeelden en verder onderzoek komt het Openbaar Ministerie tot de conclusie dat er geen grond is om de politieagent te vervolgen. Aangezien zijn handelingen in overeenstemming waren met de Ambtsinstructie en met de Politiewet, kan geconcludeerd worden dat er sprake is van een rechtmatige geweldsaanwending van de politieambtenaar. De agent is van de beslissing op de hoogte gebracht.