EINDHOVEN - Het Openbaar Ministerie (OM) besloot gisteren om een strafrechtelijk onderzoek te beginnen naar de rellen die zondag plaatsvonden in de Eindhovense binnenstad. Dat onderzoek is inmiddels in volle gang, maar wat is eigenlijk de rol van het OM in het onderzoek? Welke keuzes zijn van belang? Wij spraken erover met persofficier Janine Kramer en stelden haar zes vragen.

Hoe kijkt u terug op de gebeurtenissen van zondag?
“Met verbijstering. Het is goed dat er gisteren breed in de samenleving met duidelijke woorden afstand is genomen van wat er is gebeurd. Aan ons is het nu de taak om de verdachten op te sporen zodat wij ze verantwoordelijk kunnen houden voor het gebruikte geweld tegen de politie, voor de vernielingen die zijn gepleegd en de plundering bij de winkel op het station. Dit was echt buiten alle proportie.”

Wat is de rol van het OM bij dit onderzoek?
“Het OM zorgt er met de politie voor dat strafbare feiten worden onderzocht. De officier van justitie leidt het opsporingsonderzoek. Gisteren zijn wij direct een uitgebreid onderzoek gestart. De officieren die aan dit onderzoek zijn gekoppeld, overleggen nauw met de recherche over de stappen die worden gezet.”

Worden er beelden van relschoppers naar buiten gebracht?
“De politie heeft een groot aantal camerabeelden waarop relschoppers te zien zijn. De politie maakt gebruik van allerlei beelden. Het gaat om beelden van bodycams, beelden van het station, bewakingsbeelden van winkels, maar ook dit soort beelden die door omstanders gemaakt zijn met mobiele telefoons wordt meegenomen in het onderzoek. Al die beelden worden nu verzameld en geanalyseerd en dan wordt goed gekeken naar wie waar verantwoordelijk voor is. Als iemand wil voorkomen dat er beelden van hem of haar naar buiten gaan, dan wordt diegene op geroepen zichzelf te melden.”

Waarom worden beelden van relschoppers niet meteen naar buiten gebracht?
“Daarvoor hebben wij duidelijke richtlijnen. Die staan allemaal beschreven in de Aanwijzing Opsporingscommunicatie. Veel hangt af van de analyse van de beelden. Als iemand te zien is die een steen gooit dan wordt er eerst onderzoek gedaan: kennen wij deze persoon al? Is hij toevallig niet al aangehouden voor een ander vergrijp die zondag? Als dit soort zaken is uitgezocht dan zetten wij een volgende stap en die kan bijvoorbeeld zijn het naar buiten brengen van beelden.”

Word je ook aangehouden als je tussen relschoppers stond, maar niets deed?
“Laat ik voorop stellen dat het voor iedereen daar duidelijk was dat hij daar weg moest. Er lag een noodbevel en er is meerdere keren omgeroepen dat je moest vertrekken. Als je dan niet vertrekt dan ben je in principe strafbaar. Daarvoor zijn gister ook de meeste aanhoudingen geweest. Voor nu zal het onderzoek zich vooral richten op de personen die geweld hebben gebruikt en vernielingen hebben gepleegd.”

Zijn er al rechtszaken gepland? Gaat dat via snelrecht?
“Daarin moeten nog keuzes worden gemaakt. Om een zaak via snelrecht af te kunnen doen, moet heel duidelijk zijn waarvoor iemand verantwoordelijk kan worden gehouden. En waarvoor niet. Het onderzoek is nu in volle gang. We hopen hier op korte termijn meer duidelijkheid over te kunnen verschaffen.”