VALKENSWAARD/LEENDE/HELMOND - De rechtbank Oost-Brabant heeft een 32-jarige Roemeen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3,5 jaar. Hij pleegde in relatief korte tijd 7 bedrijfsinbraken. Een land- en leeftijdsgenoot krijgt 2,5 jaar cel voor betrokkenheid bij 4 van die inbraken.

De verdachten braken in juni 2020 samen in bij 4 bedrijven in Valkenswaard, Leende en Helmond. Ze gebruikten veel geweld om binnen te komen en gingen er uiteindelijk vandoor met onder meer sigaretten, kleding, telefoons, laptops en geld. Eén van de verdachten pleegde ook in september, oktober en november 2019 inbraken bij bedrijven. Hij haalde onder meer geld weg bij een dierenpark in Overloon.


Bij het bepalen van de straffen houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachten – naast de schade van de gestolen goederen – ook enorm veel braakschade toebrachten. Daarmee bezorgden ze de benadeelden forse overlast. De verdachten trokken zich niets aan van de belangen van deze benadeelden en lieten hun behoefte aan geld voorgaan. Ook weegt mee dat beide mannen al meerdere keren zijn veroordeeld tot celstraffen voor gekwalificeerde diefstallen. De ene verdachte moet – naast een celstraf – ook een schadevergoeding betalen van bijna 10.000 euro aan het dierenpark. De overige benadeelden dienden geen vordering in om de door hun geleden schade te verhalen op de verdachten.