DEN HAAG - Naar aanleiding van de ongeregeldheden van zondag 14 maart op het Malieveld in Den Haag, is er op 10 mei een speciale zitting bij de politierechter. Daar zullen de verdachten van de zwaarste feiten zich voor de rechter verantwoorden.

Het gaat daarbij onder meer om een 36-jarige man uit Alphen aan den Rijn. Hij wordt ervan verdacht zwaaiend met een startkabel in de richting van agenten te zijn gelopen. Aan die startkabel was een fietsstandaard bevestigd waarvan het uiteinde geslepen was. Hij zou daarbij hebben geroepen: “Jullie gaan allemaal dood, kankerlijers!”

Ook op zitting staat een 60-jarige Hagenaar. Hij wordt ervan verdacht een fiets op de rug van een agent te hebben gegooid. Verder een 40-jarige man uit Alkmaar die een agent op zijn hoofd zou hebben geslagen. En een 21-jarige Amsterdammer die een paraplu naar een politiepaard zou hebben gegooid.

Vechthond
Een 36-jarige Noordwijker wordt ervan verdacht samen met anderen een agent en zijn diensthond te hebben geschopt en geslagen. Daarbij was ook een 46-jarige Amsterdammer die met een vechthond op de agent afkwam en schreeuwde: “Laat die man gaan, anders kan je lachen” De agent kwam hierdoor zo in het nauw dat hij zich genoodzaakt voelde een waarschuwingsschot af te vuren.

Een 33-jarige Eindhovenaar wordt ervan verdacht een agent met een paraplu te hebben geslagen. En een 32-jarige Hagenaar zou een trap tegen een politiebus hebben gegeven.

Laserpen
Daarnaast is vandaag een 46-jarige Hagenaar voorgeleid aan de rechter-commissaris. De man wordt ervan verdacht een agent met een laserpen in de ogen te hebben geschenen. De agent liep daarbij oogletsel op. De rechter-commissaris besloot het voorarrest van de Hagenaar niet te verlengen. Op 30 maart staat de Hagenaar voor de politierechter.

De zaken van de overige aangehouden personen zijn op verschillende manier afgehandeld. Er zijn boetes opgelegd voor belediging en het niet opvolgen van politie-instructies. Een aantal zaken is nog in behandeling. En in enkele gevallen is een zaak geseponeerd.