EINDHOVEN - Een 22-jarige man uit Valkenswaard is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een gevangenisstaf van 3 jaar, waarvan 1,5 jaar voorwaardelijk. De verdachte werd vorig jaar tijdens het uitgaan aangevallen door een man, die hij vervolgens meerdere keren met een mes stak.

De verdachte liep in september 2019 samen met zijn vriendin in het uitgaansgebied in Eindhoven toen een man de vriendin plots pootje probeerde te haken. De verdachte maakte daarop een trappende beweging naar de man en liep vervolgens door. De man liet het daar echter niet bij; hij ging achter de verdachte aan en sprong en sloeg hem in zijn nek. De verdachte draaide zich vervolgens om en stak 2 keer met een mes in op zijn aanvaller: in de onderarm en in de zijkant van de borst. Bij die laatste steek raakte het mes een nier, de lever en het longvlies. De man overleefde de steekpartij ternauwernood.

De advocaat van de verdachte vond dat er sprake was van zelfverdediging. De rechtbank zegt dat de verdachte zich wel mocht verdedigen tegen de man die hem op de nek sprong, maar dat hij daarin te ver is gegaan door met een mes te steken. De rechtbank acht het zeer kwalijk dat de verdachte de keus maakte een mes mee te nemen naar een horecagebied waarvan algemeen bekend is dat er regelmatig opstootjes zijn. Het gedrag van de verdachte getuigt ervan dat hij er niet voor terugdeinst disproportioneel geweld te gebruiken als hij dat nodig vindt. Ook na het delict nam hij geen verantwoordelijkheid. Hij meldde zich niet bij de politie en gooide het mes weg en dacht hierbij alleen aan de gevolgen voor zichzelf.

De rechtbank weegt echter - anders dan de officier van justitie - ook het aandeel van de man in de vechtpartij mee. De man verklaarde dat hij met de verdachte wilde vechten en agressief, boos en opgefokt was. Hij viel de verdachte van achteren aan en gaf als eerste een klap. Door zijn handelen droeg de man eraan bij dat de situatie is geëscaleerd. Verder weegt mee dat het erop lijkt dat het gaat om een eenmalige misstap van de verdachte. Volgens een psycholoog en de reclassering is de kans op herhaling klein. Al met al vindt de rechtbank een celstraf van 3 jaar op zijn plaats. Daarvan is de helft voorwaardelijk. Hiermee wil de rechtbank enerzijds de ernst van het delict tot uitdrukking brengen en anderzijds invloed op het gedrag van de verdachte uitoefenen. Het doel is de verdachte ervan te weerhouden nogmaals in een situatie terecht te komen waarbij hij het gebruik van een mes niet schuwt.Naast de celstraf moet de verdachte een schadevergoeding aan de man betalen van ruim 2.700 euro.