DEURNE/EINDHOVEN/HELMOND/NIJMEGEN - Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) heeft in de rechtbank Oost-Brabant vandaag, in de omvangrijke zaak 26Leie naar grootschalige amfetamineproductie, gevangenisstraffen variërend van 2 tot 12 jaar geëist. Bovendien is voor alle zes de verdachten aangekondigd dat er een ontnemingsprocedure zal volgen.

De verdachten

De verdachten zijn mannen met leeftijden die uiteenlopen van 37 tot 67 jaar oud. Ze komen uit Deurne, Neerkant, Helmond, Eindhoven en Nijmegen. Drie van hen is betrokkenheid bij twee professioneel ingerichte werkende amfetamine productielabs tenlastegelegd, de andere drie verdachten wordt betrokkenheid bij één productielab verweten. De geëiste straffen zijn: 12 jaar cel met geldboete van 80.000 (tweemaal), 10 jaar gevangenisstraf en geldboete van 60.000 euro, 8 jaar gevangenisstraf en boete van 40.000 euro, 6 jaar en geldboete van 40.000 euro en tot slot 2 jaar cel met een geldboete van 20.000 euro.

Start onderzoek

Informatie uit het buitenland op 25 februari 2021 was het startschot voor opsporingsonderzoek 26Leie door de politie en het OM in Nederland. De informatie luidde dat een criminele groepering een clandestien laboratorium voor de productie van verboden middelen had opgebouwd, dat actief zou zijn op een adres in Neerkant.

Amfetaminelab in Neerkant met rokend dak

Het bleek te gaan om een groot perceel met een boerderij en een aantal bijgebouwen van een hoveniersbedrijf. Uit het dak van een bijgebouw kwam witte rook. In de schuur (waar eerder de rook onder het dak werd gezien) bleek, toen de politie instap deed, zich een in werking zijnde productielocatie voor amfetamine te bevinden waar op grote schaal wordt geproduceerd.

Aanhouding verdachten

Bij de productielocatie in Neerkant werden een 37- en een 43-jarige verdachte uit Eindhoven en Helmond aangehouden. In een camper die daar in de buurt staat is de 49-jarige verdachte uit Nijmegen aangetroffen en aangehouden. Op de bestuurdersstoel vond de politie een AK-47, een automatisch wapen met daarbij een extra patroonhouder. In de camper is een briefje op naam van de 49-jarige Nijmegenaar uit de PI Brugge gevonden. Op de achterzijde stonden een aantal vuurwapens (waaronder een AK-47) en bedragen genoemd. In die camper lag ook een trainingsbroek waarin bankpassen van de ING en een Belgisch rijbewijs van hem. In de broekzak van die trainingsbroek zat bijna duizend euro contant. Toen de politie op verzoek van deze verdachte nog een paar tassen en kledingstukken ging halen, werd tussen zijn kleding een plastic tas met daarin drie stapeltjes van duizend euro aangetroffen, in coupures van 50 eurobiljetten.

Amfetaminelab in Someren

Een tweede zaaksdossier betreft een amfetamine productielab in Someren, dat op 24 december 2020 door de politie is ontmanteld. In dit onderzoek, met codenaam Decatur, gelden de 57-jarige en 40-jarige mannen uit Deurne als verdachten. Het is gestart op basis van twee meldingen via Meld Misdaad Anoniem en een vermelding van de locatie in Someren als vermoedelijk laboratorium in een Encrochat-gesprek.
Op deze locatie in Someren is het DNA van de Eindhovense verdachte gevonden op een peuk. Uit de telefoon die bij de 57-jarige verdachte in beslag was genomen, bleek dat hij veel contact had met de 67--jarige man uit Neerkant. Ook uit chatgesprekken en foto’s die via cryptofoons met Encrochat en ANOM zijn uitgewisseld, blijken links tussen verdachten en het productielab in Someren en dat in Neerkant.

Uitvoer van methamfetamine naar Duitsland

Uit de communicatie via cryptocommunicatiedienst Sky-ECC van 12 t/m 23 augustus 2020 blijkt dat de twee verdachten uit Deurne betrokken zijn geweest bij de uitvoer van methamfetamine naar Duitsland. Het gaat onder meer over de aanhouding van een chauffeur op 18 augustus 2020 op de A44. Als de autoriteiten in Duitsland hierover worden bevraagd, blijkt inderdaad op 18 augustus 2020 de chauffeur te zijn aangehouden met bijna 8 kilo methamfetamine in zijn auto. Deze chauffeur is in Duitsland al veroordeeld.

Vervolg

De rechtszaak wordt dinsdag 29 november vervolgd met de pleidooien van de verdediging.

De rechtbank doet uitspraak op 17 januari 2023.