EERSEL - De rechtbank Oost-Brabant heeft een 60-jarige man uit Eersel veroordeeld tot een gevangenisstaf van 10 jaar voor het leidinggeven aan een criminele organisatie die zich op professionele wijze bezighield met grootschalige handel in en productie van drugs. 10 medeverdachten kregen celstraffen tot 7 jaar voor hun aandeel, 1 verdachte is vrijgesproken.


De verdachten vormden tussen februari 2020 en november 2021 een criminele organisatie. De man uit Eersel was de leider. Hij gaf opdrachten tot aan- en verkoop van drugs en drugsprecursoren en bepaalde waarin werd geïnvesteerd. Er gingen miljoenen euro's om in de organisatie. De leider besloot daarnaast waar productielocaties moesten komen. De organisatie had verschillende locaties voor de opslag van hardware, precursoren, chemicaliën en drugs.

In november 2021 werden deze goederen aangetroffen in Bladel, Eersel en Weert. De eerste twee locaties werden opgezet door een 39-jarige man uit Eersel. Hij krijgt 4,5 jaar celstraf. Een 50-jarige verdachte bezocht alle locaties en stuurde de man uit Eersel en een 58-jarige man aan op het gebied van transport en opslag van hardware. Zij krijgen respectievelijk celstraffen van 6 jaar en van 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

Boekhouder

Een 44-jarige Eindhovenaar hield na het overlijden van een andere verdachte sinds mei 2020 de boekhouding bij en verzorgde verder in opdracht van de leider overdrachten van drugs en geld van en aan de organisatie. Hij had daarbij de beschikking over en toegang tot grote contante geldbedragen. Hij krijgt 7 jaar cel. Een andere man uit Eindhoven (30 jaar) werd ingezet voor het ophalen en wegbrengen van drugs, precursoren en geld in het kader van drugsdeals. Hij krijgt 4 jaar cel.

Opzet van productielocaties

Een 55-jarige man uit Waalre coördineerde de opzet van de productielocaties en de aanschaf van de hardware en chemicaliën. Hij overlegde hierover met de leider en adviseerde hem daarin. Deze verdachte krijgt 6 jaar cel. Hij stuurde mannen uit Venlo en Eindhoven (51 en 36 jaar) aan bij het opzetten van de locaties en de aanschaf van spullen. Zij krijgen respectievelijk 3 jaar en 32 maanden cel.

Een andere 36-jarige Eindhovenaar speelde een belangrijke rol bij de aankoop van de grondstoffen en (pre-)precursoren en bij het verwerken hiervan. Hij krijgt 6,5 jaar cel. Een man uit Waalre (55 jaar) bestelde op eigen naam goederen bij diverse bedrijven en stelde die spullen vervolgens ter beschikking aan de organisatie. Ook maakte hij technische tekeningen. Hij krijgt een celstraf van 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

Witwassen en invoer hasj

De hoofdverdachte maakte zich naast het leidinggeven aan de organisatie ook schuldig aan witwassen van ruim 4,8 miljoen euro en voor de invoer van twee grote partijen hasj van in totaal 840 kilo uit Tsjechië. Er is onvoldoende concreet bewijs dat hem linkt aan de export van drugs naar het Verenigd Koninkrijk en de handel in 80 kilo ketamine. Daarvan wordt hij vrijgesproken.

Seychellen

De hoofdverdachte had op papier geen cent te makken en belasting betalen was niet aan hem besteed. Ondertussen leefde hij echter in weelde, bracht langere tijd door op een luxe jacht op de Seychellen en reisde de wereld rond. De leider deed er alles aan om buiten het zicht van justitie te blijven, onder meer door te communiceren via verschillende cryptotelefoons en risicovolle klussen door andere leden van de organisatie te laten opknappen. Hij handelde alleen uit winstbejag en bekommerde zich niet over de schadelijke gevolgen van zijn handelen. De rechtbank vindt een celstraf van 10 jaar dan ook op zijn plaats.