EERSEL - De rechtbank Oost-Brabant heeft twee mannen uit Litouwen (27 en 31 jaar) veroordeeld tot gevangenisstraffen van 4 jaar. Ze vielen een slapend slachtoffer aan met een metalen pijp en een moersleutel. Ook gaven ze een medebewoner van het slachtoffer een klap met de moersleutel en mishandelden ze een derde bewoner. Een 35-jarige man uit Litouwen krijgt 8 maanden celstraf voor betrokkenheid bij die laatste twee geweldsdelicten.

De drie verdachten reden in januari 2020 vanuit Oss naar een woning in Eersel, waar zij rond 05.00 uur aankwamen. De 31-jarige verdachte pakte een moersleutel uit de auto, de 27-jarige man nam een metalen buis mee. Ze gingen vervolgens zonder aanbellen of aankloppen de woning binnen en liepen direct de trap op naar de bovenverdieping. Daar trapten de mannen van 27 en 31 jaar de deur van een slaapkamer in en vielen met hun wapens een nog slapend slachtoffer aan. Dit slachtoffer liep daarbij grote wonden aan zijn hoofd en aan zijn rug/zij op. De 35-jarige verdachte stond buiten de slaapkamer op de gang te wachten en verrichte geen geweldshandelingen tegen dit slachtoffer. Hij wordt mede daarom vrijgesproken van een poging tot doodslag.

Deze man was wel betrokken bij het geweld dat volgde. Toen twee medebewoners op het lawaai afkwamen, ontstond er namelijk een schermutseling tussen de verdachten en de medebewoners. De 27-jarige deelde daarbij onder meer een klap uit met de moersleutel op het hoofd van de ene bewoner, de andere kreeg, toen zij haar vriend wilde beschermen, dit voorwerp hard op haar handen.

De verdachten gebruikten zeer grof geweld tegen de slachtoffers. Daarbij komt dat het eerste slachtoffer weerloos op bed lag en zwaargewond raakte aan zijn hoofd. Het is aan geluk te danken dat hij het voorval heeft overleefd.

Volgens de 27-jarige man had hij de dag voor het voorval een conflict met dit slachtoffer en één van de medebewoners die later gewond raakte. Naar eigen zeggen was de verdachte daarbij mishandeld. Dit is echter geen enkele rechtvaardiging om in de daarop volgende nacht met twee vrienden en voorzien van een metalen pijp en een metalen moersleutel, deze mannen in hun slaap te overvallen en fors geweld te gebruiken. De rechtbank vindt het ook kwalijk dat de 27-jarige man zijn vrienden, die geen enkel conflict hadden met de slachtoffers, heeft gevraagd om mee te gaan naar de woning om daar wraak te nemen. De rechtbank neemt het de medeverdachten op hun beurt kwalijk dat zij kennelijk bereid zijn op verzoek geweld te gebruiken tegen anderen die zij nooit eerder hebben gezien en waar zij geen enkel conflict mee hebben.