VELDHOVEN - De rechtbank Oost-Brabant heeft een 26-jarige man uit Veldhoven veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaar voor een woningoverval in Duizel. 5 medeverdachten krijgen voor hun aandeel celstraffen variërend van 12 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, tot 4,5 jaar.

In de avond van 21 september 2020 waren de Veldhovenaar, een 24-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, een 26-jarige man die in België verblijft, een 23-jarige man uit Valkenswaard, een 22-jarige man die in Duitsland verblijft en een 23-jarige man uit Monster op een camping in Valkenswaard. Daar kwam de hoofdverdachte met de tip dat bij de oma van zijn (ex-)vriendin geld te halen was. Hij reed vervolgens met de 24-jarige man en de man uit Monster in een busje naar de woning in Duizel voor een voorverkenning. Terug op de camping bespraken ze een rolverdeling. Kort na middernacht gingen de verdachten naar de woning van het slachtoffer in Duizel, alleen de hoofdverdachte en één van de medeverdachten bleven achter op de camping.

De man uit Valkenswaard bleef bij de woning buiten wachten om de omgeving in de gaten te houden. De anderen forceerden een raam, gingen de woning binnen en troffen het 81-jarige slachtoffer aan in haar slaapkamer. Eén van de verdachten dreigde met een vuurwapen en riep dat hij geld en goud wilde. Ook werd het slachtoffer gedwongen om haar pincode af te geven. Via de laptop van het slachtoffer hebben de verdachten vervolgens haar pinlimiet verhoogd. De verdachten haalden het huis volledig overhoop en vertrokken uiteindelijk met haar bankpas met pincode, 50 euro aan contanten, een tablet en telefoons. Eén van de verdachten bleef achter en bond de polsen en enkels van het slachtoffer met tiewraps vast. Daarna ging ook hij ervandoor.

Achtervolging

De vier mannen reden direct na de overval naar verschillende plekken in Eindhoven om te pinnen met de pinpas van het slachtoffer. Toen dit niet lukte, nam één van hen telefonisch contact op met de hoofdverdachte om hem te vragen waar ze nog meer konden pinnen. Op weg naar de aangewezen plek kregen de verdachten een stopteken van de politie, die bezig was met een controle op grond van de Wegenverkeerswet. De verdachten sloegen op de vlucht. Vlakbij de camping in Valkenswaard verloor de bestuurder de macht over het stuur en botste tegen een elektriciteitskast. De politie wist uiteindelijk 2 vluchtende verdachten aan te houden. De anderen kwamen later in beeld.

Kwetsbaar slachtoffer

Bij het bepalen van de straffen houdt de rechtbank er rekening mee dat het slachtoffer niet alleen is beroofd van haar eigendommen, maar ook van haar gevoel van veiligheid en vertrouwen. De woning is immers bij uitstek de plaats waar iemand zich veilig moet kunnen voelen. Daarnaast weegt mee dat het in deze zaak ging om een kwetsbaar slachtoffer van destijds 81 jaar. De overval vond 's nachts plaats en maar liefst 4 mannen gingen de woning binnen. Bij de overval zijn wapens gebruikt en het slachtoffer werd in hulpeloze toestand achtergelaten, vastgebonden met tiewraps. De verdachten namen bovendien haar telefoons mee, zodat de vrouw niet via die weg alarm kon slaan.

Verschillende rollen

Verder heeft de rechtbank rekening gehouden met de verschillende rollen van de verdachten. De Veldhovenaar wordt aangemerkt als initiatiefnemer en had een cruciale rol. Zijn straf is daarom hoger dan die van de anderen. Bovendien zat hij in de voorwaardelijke invrijheidsstelling van een eerder opgelegde straf voor een soortgelijk delict. Hiervoor moet hij, naast de 6 jaar cel die hij nu krijgt, ook nog eens 184 dagen uitzitten. Tot slot moet hij samen met zijn medeverdachten een schadevergoeding van ruim 10.000 euro aan de vrouw betalen.