EINDHOVEN - De politierechter van de rechtbank Oost-Brabant veroordeelde vandaag 3 mannen voor openlijk geweld tijdens de rellen in Eindhoven. Ze krijgen celstraffen variërend van 2 tot 6 maanden.

Een grote groep mensen demonstreerde 24 januari jl. in het centrum van Eindhoven tegen ‘de lockdown en politiegeweld’. De demonstratie zou zich richten tegen de lockdown en voor de vrijheid van demonstreren. Op enig moment liep het uit de hand. Een deel van het intussen massaal aanwezige publiek richtte zich fysiek en verbaal tegen de aanwezige politie. Zo werden er onder meer stenen en fietsen gegooid richting de agenten. Ook werden ruiten van onder meer winkels en het station ingegooid en werden er winkels geplunderd. Daarnaast werd een auto van ProRail op zijn kop gegooid en in brand gestoken.

Een 24-jarige man uit Eindhoven gooide stenen naar een politieauto, schopte tegen het schild van een politieagent, gooide een fiets op een hoop en maakte opruiende en agressieve gebaren tegen agenten. Ook hielp hij mee om de auto van ProRail omver te gooien en in brand te steken. Verder maakte hij zich schuldig aan heling door geld dat afkomstig was van een winkeldiefstal, van de straat op te rapen en zich toe te eigenen. De politierechter veroordeelde deze verdachte tot een gevangenisstraf van 6 maanden. Ook moet hij een schadevergoeding betalen van 18.000 euro voor de auto. Dit bedrag kan hij delen met anderen die hiervoor zijn of nog worden veroordeeld.

Een 20-jarige man uit Roggel krijgt een gevangenisstraf van 3 maanden, waarvan 1 maand voorwaardelijk. Hij gooide stenen naar politieauto’s en agenten. Daarnaast moet hij een schadevergoeding betalen van 10.500 euro voor beschadiging van een politieauto. Een 19-jarige plaatsgenoot uit Roggel krijgt een celstraf van 2 maanden, waarvan 1 maand voorwaardelijk, voor het gooien van stenen naar politieauto’s en agenten. Zijn straf valt lager uit omdat hij zich direct na de geweldpleging bij de politie meldde en omdat hij oprecht spijt heeft betoond.

De officier van justitie trok vandaag de zaak tegen een vierde verdachte in. Deze man moet zich op een later moment verantwoorden voor een meervoudige strafkamer van de rechtbank.

Eerdere veroordelingen
Eerder werden al verschillende verdachten veroordeeld voor betrokkenheid bij de rellen in Eindhoven. Op 5 februari kregen 4 verdachten gevangenisstraffen, 9 februari werden 3 minderjarigen veroordeeld tot jeugddetentie, 11 februari kregen 2 verdachten celstraffen, 24 februari kregen 4 verdachten celstraffen en in maart werden een 17-jarige jongen en twee 16-jarige jongens veroordeeld.