DEN BOSCH/VENLO - De rechtbank Oost-Brabant heeft een 59-jarige man uit Venlo veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 jaar, een 37-jarige man uit Eersel tot een celstraf van 7 jaar en een 44-jarige man uit Deurne tot een celstraf van 6 jaar. De mannen vormden een criminele organisatie die zich bezighield met het voorbereiden van en de productie van harddrugs. Ook moeten ze de gemeente Venlo en een natuurstichting schadevergoedingen betalen van in totaal ruim 140.000 euro voor het opruimen van door de verdachten gedumpt drugsafval.


De mannen waren tussen maart en november 2020 betrokken bij drugslabs in natuurgebied Zwart Water in Venlo en bij mensen op het erf in die omgeving, op een vakantiepark nabij Venraij en bij het bedrijf waar de man uit Deurne medevennoot was. Het drugsafval uit de labs werd door de verdachten op verschillende locaties in het natuurgebied gedumpt.

Anders dan de officier van justitie stelt, kan de rechtbank op basis van het strafdossier niet vaststellen dat de man uit Venlo de leider van de criminele organisatie was. Hij functioneerde meer als een soort meewerkend voorman; de verdachte was immers op verschillende productielocaties aanwezig, gaf adviezen en tips en stond daarmee vooral de man uit Eersel met raad en daad terzijde. Die laatste verdachte was niet alleen laborant, maar regelde ook locaties en hardware en was bij alle locaties betrokken. De man uit Deurne had een zeer actieve, maar vooral ondersteunende rol in het geheel. Daarbij gebruikte hij zijn bedrijf als dekmantel en stelde zijn bedrijfsbus beschikbaar voor het vervoeren van drugs, grondstoffen en hardware.

De man uit Deurne had bovendien een verboden vuurwapen in bezit. Zijn medeverdachten maakten zich schuldig aan witwassen van grote sommen crimineel geld en voertuigen.

Celstraffen

De Venlose verdachte is veelvuldig eerder veroordeeld tot forse gevangenisstraffen voor drugs- en vermogensdelicten. Hij liep bovendien in de proeftijd van een voorwaardelijke invrijheidstelling. Deze lange celstraffen en proeftijd weerhielden hem er niet van nieuwe misdrijven te plegen. Hij blijkt extreem hardleers. Alleen het opsluiten van deze verdachte blijkt herhaling te kunnen voorkomen. De rechtbank legt daarom een aanzienlijke vrijheidsstraf van 8 jaar op. De verdachte moet daarnaast de 3 jaar van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling alsnog uitzitten.

In een vervolgonderzoek kwam deze man naar voren als verdachte van andere drugsdelicten. Die strafzaak wordt later door deze rechtbank inhoudelijk behandeld.

Schadevergoedingen

Ook de andere verdachten werden eerder veroordeeld voor onder meer drugsdelicten. De man uit Eersel kreeg in 2014 een straf en de man uit Deurne liep nog in een proeftijd. Hij moet de eerder voorwaardelijk opgelegde celstraf van 2 maanden nu alsnog uitzitten. Ook moeten de verdachten samen schadevergoedingen van in totaal ruim 98.000 euro (aan de gemeente Venlo) en ruim 45.000 euro (aan Stichting Limburgs Landschap) betalen voor het opruimen van het gedumpte drugsafval.