ARNHEM - De rechtbank legt 2 mannen uit Eindhoven en 1 man uit Druten een gevangenisstraf op van 15 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Het trio maakte zich schuldig aan het treffen van voorbereidingshandelingen voor de productie van (meth)amfetamine.


Na een melding over een drugslab in de loods startte de politie op 1 oktober 2023 een observatie. Hierbij zag de politie 2 mannen in een auto in en uit de loods rijden. Nadat ze wegreden van het terrein trof de politie een drugslab aan in de loods en vond de politie grote hoeveelheden grondstoffen en voorwerpen die nodig zijn voor de productie van (meth)amfetamine. De 2 mannen werden kort daarna in de auto aangehouden. Een derde man, de huurder van het pand, hield de politie in de loods aan. Alle mannen ontkenden betrokkenheid.

Vrijspraak van produceren, schuldig aan voorbereidingshandelingen

Omdat de rechtbank niet kan bewijzen dat er (meth) amfetamine in het lab is geproduceerd, worden de 3 mannen hiervan vrijgesproken. Wel veroordeelt ze het trio voor het treffen van voorbereidingshandelingen. De 2 mannen in de auto bleken enkele uren werkzaamheden in de loods te hebben verricht en BMK-olie uit het lab te hebben meegenomen. De derde man bleek de huurder van de loods te zijn. Hij stelde de ruimte waarin het lab werd aangetroffen onderverhuurd te hebben, maar kon hiertoe geen gegevens verschaffen. De rechtbank vindt bewezen dat de 3 mannen voorwerpen en stoffen voor de productie van amfetamine voorhanden hebben gehad en de huurder daarnaast de ruimte ter beschikking heeft gesteld.

Eigen gewin

De rechtbank oordeelt dat sprake is van ernstige delicten, waarbij gevangenisstraffen van lange duur passen. Harddrugs zijn zeer verslavend en schadelijk voor de volksgezondheid. De productie en verkoop gaat vaak gepaard met andere vormen van zware en georganiseerde criminaliteit. Daar komt bij dat drugsaval vaak rechtstreeks in de natuur wordt geloosd, wat grote schade veroorzaakt. De mannen lieten zich alleen leiden door hun eigen financiële gewin.

Andere straf dan geëist

De rechtbank komt met haar straffen tot een lagere strafoplegging dan door de officier van justitie is geëist. Hoewel de rollen verschillend zijn (katvanger versus uitvoerder), kunnen de verwijten feitelijk in ernst aan elkaar gelijk worden gesteld.

Betalen opruimkosten

Tot slot moeten de 3 mannen een bedrag van ruim 8.500 euro per persoon betalen. Dit zijn de kosten die de staat heeft gemaakt voor het opruimen van het drugslab.