EINDHOVEN - Op dinsdag 18 september 2018 komt er einde aan het leven van de 38-jarige Peter Verhoeven uit Eindhoven. In zijn eigen woning aan de Ockeghemstraat in de wijk Bennekel wordt hij die avond meerdere keren in zijn borst gestoken met een mes. Hij overlijdt kort daarna aan zijn verwondingen, voor de ogen van zijn ouders. De 23-jarige verdachte uit Eindhoven stond vandaag voor de rechter en hoorde een lange celstraf tegen zich eisen.

Nadat hij is gestoken, weet Peter Verhoeven op eigen kracht nog bij de woning van zijn ouders te komen, die zo’n tweehonderd meter verderop wonen aan de Van Beethovenlaan. Het enige dat hij nog kan zeggen is dat hij gestoken is. Hij zakt in elkaar en overlijdt ter plekke. Er start een groot onderzoek en het is de recherche al gauw duidelijk dat het slachtoffer in zijn eigen woning aan de Ockeghemstraat moet zijn gestoken. Dat blijkt onder meer uit de sporen die daar worden gevonden en uit camerabeelden. Op die beelden is niet alleen Peter Verhoeven te zien, maar ook zijn vermoedelijke belager. De man op de beelden blijkt afkomstig te zijn uit een woning in dezelfde Ockeghemstraat.

Verdachte
Reden voor de recherche om de loep te leggen op de bewoners van het huis. Onder meer dankzij afgeluisterde telefoongesprekken komt een dan 21-jarige man als verdachte naar voren. Hij lijkt op de man die op de camerabeelden te zien is, maar ook wordt DNA van de man gevonden op de kleding van Peter Verhoeven. De verdachte wordt in mei 2019 opgepakt en zit sindsdien vast. Gelet op alle onderzoeksbevindingen is het Openbaar Ministerie (OM) van oordeel dat de verdachte Peter Verhoeven om het leven heeft gebracht.

Motief
Ondanks de bewijzen in de zaak, zwijgt de verdachte. Dus blijft de grote vraag waarom Peter Verhoeven werd gestoken. Namens het OM laat de officier van justitie daarover weten: “Dat deze vraagt onbeantwoord is gebleven neem ik de verdachte zeer kwalijk. Door zijn proceshouding, waarin hij op meerdere punten onsamenhangend en deels aantoonbaar leugenachtig verklaart en waarbij hij later gebruik maakt van zijn zwijgrecht, heeft hij geen enkel teken van berouw getoond maar heeft hij slechts het verdriet en de frustratie bij de nabestaanden en vrienden van Peter vergroot. En dat komt allemaal nog bovenop het grote gemis van Peter.” De officier van justitie is van oordeel dat er sprake is van doodslag: “Op basis van het onderzoeksdossier kom ik tot dat oordeel. Bij moord moet er sprake zijn van kalm en rijp beraad, zoals dat in juridische termen wordt genoemd. Daar is geen bewijs voor en daarom vind ik dat de verdachte moet worden veroordeeld voor doodslag.”

Eis
Bij de strafeis houdt het OM rekening met de ernst van het misdrijf: “Zonder duidelijke reden heeft deze man een einde gemaakt aan het leven van Peter Verhoeven en dat rekenen wij hem zwaar aan.” Het OM eist een gevangenisstraf voor de duur van twaalf jaar tegen de man. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.