EINDHOVEN - In een strafrechtelijk onderzoek waarin op 3 februari 2020 in een schuurtje in Eindhoven 1,3 kilo van de uiterst gevaarlijke stof fentanyl werd aangetroffen, is donderdag 20 mei in Uden een tweede verdachte aangehouden. Het gaat om een 41-jarige Nederlander die in het buitenland woont, maar in Nederland verbleef.

Bewaring
De rechter-commissaris (rc) in Den Bosch wees vrijdag 21 mei jl. het verzoek van het OM af,om de man in bewaring te nemen. Het OM ging hierop in Hoger Beroep. Zojuist heeft de raadkamer van de rechtbank Oost-Brabant de bewaring alsnog bevolen. De verdachte blijft dus 14 dagen vast zitten.De verdachte zit in beperkingen. Hij mag enkel contact hebben met zijn raadsman. Het onderzoek is nog in volle gang.

De destijds 42-jarige Eindhovense bewoner van de woning met het schuurtje, die op 3 februari 2020 werd gearresteerd, is op vrije voeten. De voorlopige hechtenis in zijn zaak werd geschorst, vanwege persoonlijke omstandigheden. Hij is nog wel verdachte en moet zich op een later moment nog voor de rechtbank verantwoorden voor dit feit.

Kleine hoeveelheid kan dodelijk zijn

Fentanyl staat op lijst I bij de Opiumwet. Het is een stof met een werking vergelijkbaar aan morfine maar dan 80-100 keer sterker. De stof, ook wel morfinomimeticum genoemd, is zeer verslavend en kan bij inname van een zeer kleine hoeveelheid al dodelijk zijn. In de medische wereld wordt het op recept gebruikt als verdovingsmiddel en pijnstiller. Fentanyl werkt bij inademing, opname door mond en aanraking met huid.