VALKENSWAARD - De rechtbank Oost-Brabant heeft een 29-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7 maanden en een rijontzegging van 3 jaar. De man stapte onder invloed van drugs in zijn bestelbus, viel op enig moment in slaap en reed vervolgens frontaal op een tegemoetkomende auto. De bestuurder van die auto raakte zwaargewond.

De verdachte reed in april 2023 over de N69 ter hoogte van Valkenswaard toen hij opeens naar de verkeerde rijbaan uitweek en daar frontaal op een tegemoetkomende auto botste. De bestuurder van die auto brak zijn rug en moest onder het mes omdat een afgebroken wervel tegen een zenuwbaan drukte.

Uit bloedonderzoek blijkt dat de verdachte ten tijde van het ongeval zodanig onder invloed was van amfetamine, MDA en MDMA dat hij niet in staat was zijn bestelbus behoorlijk te besturen. Vlak voor de frontale botsing is hij in slaap gevallen. Volgens de rechtbank is er daarmee sprake van zeer onvoorzichtig en onoplettend rijgedrag.

Ernstig verkeersmisdrijf

Volgens de rechtbank maakte de verdachte zich schuldig aan een ernstig verkeersmisdrijf. Het slachtoffer had zeer hevige pijn na het ongeval. Op meerdere momenten verkeerde hij in onzekerheid over zijn toekomst, en tot op de dag van vandaag zorgen de lichamelijke klachten voor ernstige belemmeringen in zijn dagelijks leven.

De rechtbank heeft bij het bepalen van de straf gekeken naar vergelijkbare zaken. Het uitgangspunt bij een dergelijk verkeersdelict is een gevangenisstraf van 7 maanden en een rijontzegging van 3 jaar. De rechtbank ziet geen reden om daar in dit geval van af te wijken en legt daarom deze straf op aan de verdachte.