EINDHOVEN/DEN BOSCH - “As I walk through the valley of the shadow of death. I take a look at my life and realize there’s nothin’ left.”

Niet vaak citeert een officier van justitie een raptekst in de rechtszaal, maar dat is toch echt wat er dinsdag in Den Bosch gebeurde. Het onderwerp is fentanyl, de uiterst verslavende drug, waaraan ook Gangsta’s Paradise rapper Coolio aan blijkt te zijn overleden. Terecht staat een 43-jarige man uit Berghem. Hij zou een hoeveelheid van maar liefst 1280 gram fentanyl hebben geleverd, die in 2020 in een schuurtje in Eindhoven werd aangetroffen. Het Openbaar Ministerie (OM) eist een gevangenisstraf van vier en een half jaar en een forse boete tegen hem.

In februari 2020 wordt tussen motorcross-spullen een Albert Heijn-tas met een ruim een kilo wit poeder aangetroffen. Het is even schrikken als blijkt dat het om fentanyl gaat. Dat is een extreem sterke pijnstiller die ook in opkomst is als recreatieve drug. Een zeer gevaarlijke stof: bij contact met de huid of inademing kan het dodelijk zijn, zelfs in kleine hoeveelheden. Sterker nog, 2 milligram van het spul kan al dodelijk zijn. Jaarlijks wordt er nog geen 20 kilo in Europa in beslag genomen, dit is de grootste hoeveelheid ooit in Nederland gevonden.

Vingerafdruk op tas fentanyl

De bewoner van de woning bij de schuur wordt direct aangehouden. Hij moet later terecht staan. Drie maanden later wordt de vermoedelijke leverancier van de fentanyl gearresteerd. Het gaat om een 43-jarige man die in het buitenland woont. Zijn vingerafdruk staat op de tas met de drugs die in de schuur lag. Dit is de man die vandaag terecht staat. Hij liet vorige zomer weten bij zijn rechtszaak aanwezig te willen zijn en daarop werd de zaak werd uitgesteld. Toch blijft het beklaagdenbankje in Den Bosch vandaag leeg. Via zijn advocaat laat de verdachte weten niet te komen vanwege een medische behandeling in het buitenland.

‘Russen en Oekraïners’

Het OM verdenkt de 43-jarige man ervan de fentanyl geleverd te hebben. Uit gesprekken en chats komt naar voren dat de Eindhovenaar klusjes voor hem uitvoerde en de drugs voor hem opsloeg. De 43-jarige verdachte lijkt ook in verschillende soorten synthetische drugs en grondstoffen daarvoor te handelen. Hij chat uitgebreid met iemand over jerrycans met honderden liters a-olie en b-olie, wat lijkt te gaan over amfetamine-olie en BMK-olie, grondstoffen voor harddrugs. Ook bespreekt hij met een Amsterdammer de opslag van een voorraad BMK. Nadat een deel van die voorraad is verdwenen bedreigt hij de Amsterdammer en zet hij deze onder druk om geld aan hem af te geven. Ook heeft hij het over ‘Russen en Oekraïners’ met wie hij samen werkt en die geweld niet schuwen.

Fentanyl: de cocaïne van de toekomst

Het is de fentanyl die vandaag de hoofdrol opeist in de rechtszaal. De officier van justitie benoemt het nog even:

Fentanyl; het wordt wel de cocaïne van de toekomst genoemd. Veel krachtiger, veel verslavender. In Amerika is fentanyl-verslaving al een ware plaag, 150 doden per dag. Afgelopen week kwam in het nieuws dat de doodsoorzaak van Coolio is gelegen in een overdosis fentanyl. Beroemdheden als Prince en Michael Jackson gingen Coolio voor. Ook zij overleden aan een overdosis fentanyl. Zoals zoveel anderen, van wie wij de naam niet weten. Gangsta’s Paradise. Willen we het in Europa zo ver laten komen?

Eis: vier en een half jaar cel en forse geldboete

De verdachte wordt aangeklaagd voor het aanwezig hebben van de enorme hoeveelheid fentanyl, voorbereidingshandelingen voor de handel en productie van diverse harddrugs, bedreiging en poging tot dwang van de man uit Amsterdam. Het Openbaar Ministerie vindt een gevangenisstraf van vier en een half jaar passend bij deze delicten. Volgens het OM draaiden de handelingen van de verdachte uiteindelijk alleen maar om het kunnen beschikken over geld. Daarom wordt naast de gevangenisstraf ook een geldboete van 30.000 euro gevorderd. De uitspraak is op 25 april 2023.