EINDHOVEN - Een 38-jarige man uit Eindhoven is veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf en een geldboete. Dat heeft de rechtbank Oost-Brabant vandaag bepaald. De man voerde via Encrochat tal van gesprekken over de productie en levering van drugs.


In de periode van maart tot en met mei 2020 voerde de verdachte met een PGP-telefoon vele gesprekken via Encrochat (een dienst voor het versturen van versleutelde berichten). Hij sprak in de berichten onder andere over de levering van Apaan en MDMA, de productie van BMK (een grondstof voor amfetamine) en de betaling van contante geldbedragen. Bij sommige chatberichten waren foto’s toegevoegd, bijvoorbeeld met een maatbeker met vloeistof en zakjes met pillen.

Uit de ontsleutelde berichten bleek dat verdachte een prominente rol speelde bij de productie van harddrugs. De verdachte ontkende of ontkrachtte in de zittingszaal niet dat de chatberichten over de productie van harddrugs gingen. Hij beriep zich alleen op zijn zwijgrecht.

Synthetische drugs

De rechtbank oordeelt dat de verdachte zich schuldig maakte aan het plegen van voorbereidingshandelingen met als doel de productie van amfetamine. Ook zorgde hij voor de aflevering van kilo’s metamfetamine en duizenden XTC-pillen. Hij gebruikte een PGP-telefoon om anoniem contact te onderhouden met zijn netwerk.

Bij dit alles ging de verdachte planmatig te werk. Hij maakte bijvoorbeeld gebruik van chauffeurs. Door zijn handelen hield hij de productie van synthetische drugs in stand en heeft hij daaraan een wezenlijke bijdrage geleverd.

Sturende kracht

De verdachte is aan te merken als de sturende kracht achter het productieproces. Hij beschikte over de voorraad en over het geld. Met de ‘handel’ gingen grote geldbedragen gemoeid, tienduizenden euro’s.

Volgens de rechtbank ging het de verdachte alleen om het maken van winst en hield hij zich niet bezig met veiligheidsrisico’s, gezondheidsrisico’s en het milieu. De productie van synthetische drugs, de ongecontroleerde opslag van chemicaliën en de dumpingen van drugsafval brengen namelijk de nodige gevaren met zich mee.

De rechtbank legt een gevangenisstraf op van 4 jaar en een geldboete van 30.000 euro.