BLADEL - Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft vandaag een 28-jarige man veroordeeld tot een celstraf van 5 jaar en 5 maanden. Hij pleegde een gewelddadige woningoverval op een 78-jarige vrouw. Het onderzoek naar de betrokkenheid van een bankmedewerker is vandaag opnieuw geopend.

De man heeft in september 2017 samen met een onbekend gebleven persoon een bejaarde vrouw in haar slaap overvallen. De man heeft bij de overval geweld gebruikt tegen de hoogbejaarde kwetsbare vrouw, waarbij zij lichamelijk letsel opliep. De politie kwam de man op het spoor na DNA-onderzoek op tie-wraps die in de woning van het slachtoffer werden aangetroffen.

Getipt door een bankmedewerker?
De rechtbank Oost-Brabant had eerder een 26-jarige bankmedewerker veroordeeld tot 1,5 jaar cel. Hij zou de man die de overval pleegde getipt hebben over het feit dat de vrouw een groot geldbedrag had opgenomen. In de zaak tegen de bankmedewerker doet het hof vandaag geen uitspraak omdat er bij het hof nog vragen zijn ontstaan over de informatie die zou zijn verstrekt en door wie. Daarom is het onderzoek tegen de bankmedewerker vandaag heropend.

Passende straf
Het hof legt de 28-jarige man uiteindelijk een celstraf op van 5 jaar en 5 maanden. De rechtbank Oost-Brabant kwam eerder tot een straf van 6 jaar. Bij het bepalen van de straf heeft het hof gelet op de straftoemeting in vergelijkbare zaken. Voor woningovervallen met geweld wordt doorgaans 5 jaar cel opgelegd. Het hof neemt echter in strafverzwarende mate mee dat het slachtoffer letsel heeft opgelopen en dat er sprake is geweest van een samenwerkingsverband.

Een celstraf van 6 jaar is daarom ook volgens het hof passend. Maar omdat er sprake is van overschrijding van de redelijke termijn wordt de straf met 7 maanden gematigd.