WOENSEL - De 28-jarige Yassine Amiz uit Turnhout wil in augustus vorig jaar een biertje drinken bij een café aan de Woenselse Markt. Die avond wordt hij doodgestoken door een 31-jarige Eindhovenaar. Waarom? Die vraag blijft ook na de zitting van vandaag grotendeels onbeantwoord: “Het is een volstrekt onbegrijpelijke gang van zaken die de familie van Yassine verbijsterd en in diepe rouw heeft achtergelaten”, vertelt de officier van justitie. Ze eiste vanmiddag een lange celstraf en tbs tegen de verdachte.


Die avond op het terras. Een groepje mannen zit er wat te drinken, onder wie de verdachte. Yassine loopt op dat moment aan de overkant van de straat te bellen. Hij is boos, zwaait met zijn armen en gooit zijn telefoon op de grond. Het is voor de mannen aanleiding om commentaar te leveren op Yassine. Als Yassine even later vraagt aan de mannen of zij het over hem hebben, ontkennen de mannen dat. Het levert een gespannen situatie op die totaal uit de hand loopt. Er ontstaat een vechtpartij tussen verdachte en Yassine. Een bewakingscamera heeft vastgelegd hoe Yassine wordt belaagd met een mes door de verdachte. Ook de weduwe van Yassine is later met de heftige beelden geconfronteerd. De officier van justitie: ”Ze ziet dat wanneer haar man al gestrekt op de grond ligt, de verdachte als een soort toegift triomfantelijk naar zijn slachtoffer toe loopt, zich voorover buigt en met een wijde boog, bovenhands, zijn mes nogmaals diens bovenlichaam steekt en ervandoor gaat. De mannen op het terras nemen nog een slokje bier.”

Moord of doodslag?
De verdachte ontkent Yassine opzettelijk te hebben gedood en zegt zichzelf te hebben moeten verdedigen. Die verklaring van verdachte vindt volgens de officier van justitie geen enkele steun in de bewijsmiddelen: “Hij is opgestaan toen Yassine op hem af kwam lopen, overduidelijk ongewapend. Nog voor Yassine hem goed en wel heeft kunnen raken, heeft hij Yassine al meerdere keren gestoken, waaronder een dodelijke steekverwonding door het oog.” Het OM is van mening dat er sprake is van doodslag en niet van moord: “Echte tijd om zich te beraden is er niet geweest.”

Stoornissen
Na zijn aanhouding is de verdachte psychologisch onderzocht: “Er zijn meerdere stoornissen vastgesteld en opvallend is de beperkte gewetensfunctie. De deskundigen schatten de kans op herhaling van agressief gedrag als hoog in. Om die kans te verlagen is behandeling noodzakelijk. Naar de mening van de rapporteurs is tbs met dwangverpleging de enige mogelijkheid om de kans op recidive te verminderen.

De officier van justitie neemt het tbs-advies over, maar vindt dat er ook een straf moet komen voor de verdachte: “Het is een zeer ernstige zaak. Een dochtertje mist haar vader nog iedere dag en het verdriet van de familie is immens. Daarbij vond deze explosie van geweld uit het niets plaats op de openbare weg in de horeca, een plek waar mensen zich veilig horen te voelen.”

Het OM eist een gevangenisstraf van 10 jaar en tbs. Uitspraak in de zaak is over twee weken.