EINDHOVEN - Deze week zijn er door de politie zes personen aangehouden op verdenking van witwassen. Het gaat om een 30 en een 33-jarige inwoner uit Son en Breugel. De andere vier aangehouden personen zijn woonachtig in Eindhoven en in Geldrop in de leeftijd van 60 tot 75 jaar. Zij hebben een faciliterende rol gespeeld in de praktijken van de verdachten uit Son en Breugel.

De beide verdachten uit Son en Breugel genoten jarenlang van een bijstandsuitkering. Opvallend was daarbij dat er voor de woning zowel overdag als in de nacht een auto uit het duurdere segment werd waargenomen. Een auto die gezien de inkomenspositie van de verdachten niet uit hun legale inkomen (bijstandsuitkering) kon worden bekostigd.

Schijnconstructie

Uit onderzoek werd duidelijk dat de auto, net als een eerdere aangeschafte auto op naam van familieleden was gezet. Met de bedoeling om het te laten lijken dat de auto niet van hen was, terwijl zij wel de feitelijke eigenaren/gebruiker van de auto waren. Het onderzoek bracht ook aan het licht dat de tenaamgestelde van de auto’s met regelmaat grote constant stortingen deed bij geldautomaten. Al deze vaststellingen maakten duidelijk dat het hier om een zogenaamde schijnconstructie ging met als doel andere niet legale inkomsten te verhullen om zo luxe auto’s te aan te schaffen.

Geld en auto afgepakt
Dit vermoeden werd bevestigd door een huiszoeking eerder deze week in diverse woningen in Son en Breugel en Geldrop. In deze woningen werden grote sommen contant geld aangetroffen waarvan de precieze herkomst onduidelijk is. Het aangetroffen contante geld is in beslag genomen net als de bewuste auto. Van de verdachte uit Eindhoven zijn een bestelbus en gereedschappen in beslag genomen.

Alle personen zijn inmiddels vrijgelaten maar blijven wel verdachten. Het OM zal op een later moment bepalen wat er met hen gebeurt.