EINDHOVEN - Een nu 42-jarige man zou zijn 71-moeder vorig jaar in zijn appartement in Eindhoven met een mes om het leven hebben gebracht. De vrouw stief naar aanleiding een steekwond in haar borst (hart). De officier van justitie eist vandaag zes jaar cel en TBS voor doodslag op zijn moeder.


De politie vond audio-opnamen van naar later bleek het laatste bezoek van de vrouw aan haar zoon. De opname stopt voor het toebrengen van de fatale steken, maar geeft wel weer wat er zich in de woning afspeelde. Het slachtoffer was vanuit haar woning in Maarheeze naar haar zoon in Eindhoven gegaan om hem te helpen met huishoudelijke klussen. De verdachte was tijdens het bezoek van zijn moeder herhaaldelijk boos op haar. Het lijkt erop dat toen zij voornemens was om de woning te verlaten, haar zoon haar aanviel met een groot keukenmes. De man heeft zichzelf direct aangegeven bij het politiebureau.

Later kon de man zich niets meer herinneren van het geweld. Uit het rapport van het Pieter Baan Centrum blijkt dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is door onder andere een waanstoornis. Gezien het recidivegevaar acht de officier van justitie behandeling noodzakelijk en eist TBS met dwangverpleging. Het OM ziet onvoldoende aanwijzing voor een (vooraf beraamde) moord, en gaat uit van een woedeaanval. Ook is in de eis rekening gehouden met het blanco strafblad van de verdachte. De officier stond ook stil bij het leed van de nabestaanden door het onverwachte en gewelddadige overlijden van de vrouw.