NEDERLAND - Onlangs verscheen bij Willems Uitgevers ‘Big girl’ van Don Croonenberg. ‘Big girl’ vertelt op openhartige en persoonlijke wijze het verhaal over een van de beste basketbalspeelsters ter wereld, Brittney Griner. Griner behaalde de top van de basketbalsport, maar zit gevangen in de klauwen van de Russische Federatie.


Big Girl Brittney Griner wordt in februari in Moskou gearresteerd met wat medische hasjolie in haar koffer. Ruim een half jaar later velt een Russische rechter zijn oordeel: negen jaar opsluiting in een strafkolonie. Sindsdien beheerst het geruchtmakende verhaal van sportvrouw Griner al maanden de media en heeft deze kwestie de gespannen verhouding tussen Rusland en de Verenigde Staten nóg verder op scherp gezet.

Er is verontwaardiging en verbijstering alom over dit absurde oordeel. Wordt Griner ingezet als pion in een steekspel tussen twee vijandige wereldmogendheden, met de oorlog in Oekraïne op de achtergrond? Waarom werkt haar situatie ook als politieke splijtzwam in het toch al zo verdeelde Amerika zelf? En zal ze worden geruild tegen de beruchte Merchant of Death Victor Bout, die voor wapenhandel en aanzetten tot moord in de VS achter de tralies zit? In ‘Big girl’ komen al deze vragen aan de orde en Croonenberg laat, op zijn specifieke, niets verhullende wijze, zijn licht schijnen over de situatie.

Uiteraard vertelt dit boek ook over Griners moeizame jeugd vol racisme, discriminatie en pesterij, haar coming-out in een (ultra)conservatief deel van de Verenigde Staten en haar inzet voor Black Lives Matter en de LHBTIQ+gemeenschap.

Lees het bizarre verhaal van een olympisch gouden basketballegende die vanuit een betralied hokje in een Russische rechtbank de wens uitsprak dat politiek buiten de rechtbank bedreven wordt.

‘Big Girl’ is het tweede deel in een gloednieuwe serie duidingen van de moderne tijd. Deel drie verschijnt in het voorjaar 2023 en is gewijd aan opkomend vrouwelijk leiderschap in Europa. Deel één in deze nieuwe serie was het allereerste boek over president Zelensky (‘Zelensky– De clown tegen de tsaar’). Een boek dat met lovende woorden werd ontvangen door de pers in Nederland en België.

Auteur

Don Croonenberg is communicatieadviseur en auteur. Hij denkt mee en schrijft voor (beurs)bedrijven en tal van organisaties. Daarnaast verzorgt hij publicaties op persoonlijke titel over o.a. actuele ontwikkelingen in de internationale politiek. Croonenberg zet zich ook in voor statushouders/vluchtelingen afkomstig uit o.a. Eritrea, Syrië en Afghanistan.

Boekinformatie

‘Big girl’ wordt, als 130 paginas’ tellende paperback, uitgegeven door Willems Uitgevers. Het ISBN luidt: 9789493306226 en kost € 22,50. ‘Big girl’ is overal te bestellen, onder meer via https://boeken.cafe/boek/big-girl