In Nederland zijn er heel veel mensen die extreme angst voor de tandarts hebben. Soms is die angst zelfs zo hevig dat ze al jaren niet meer bij de tandarts zijn geweest. Die angst kan door verschillende situaties zijn ontstaan. Soms ontstaat het door vervelende gebeurtenissen uit het verleden, maar de angst kan ook van generatie op generatie aan elkaar zijn doorgegeven. Omdat goede mondverzorging ongelooflijk belangrijk is, hebben nu diverse praktijken zich gespecialiseerd in deze specifieke groep mensen.


Maar waarom zou je voor een angsttandarts bij Eindhoven kiezen? Wat levert dit extra op? Hoe zorgen zij ervoor dat jouw angsten minder worden? In dit artikel zetten we de belangrijkste drie redenen op een rijtje.

1. Persoonlijk behandelplan

Tijdens de contactmomenten met de tandarts zullen er goede afspraken worden gemaakt. Deze afspraken worden vastgelegd in je dossier. Op die manier weet je zeker dat de communicatie duidelijk is en de tandarts precies weet wat je wel of juist niet wilt. Omdat de meeste mensen die bij een angsttandarts komen ook al een hele tijd niet hier zijn geweest, is er meestal genoeg te doen om het gebit weer in optimale conditie te krijgen. Door samen een behandelplan op te stellen en strikte afspraken te maken, krijg je als patiënt het gevoel dat je meer regie hebt. Jij bent de baas. Dat geeft meer vertrouwen en neemt voor veel mensen ook diverse angsten weg.

Zo’n plan kan ook helpen om onaangename verrassingen te voorkomen. Je weet precies wat er elke afspraak gaat gebeuren en hoe er wordt gehandeld als er toch onverwachts iets ontdekt wordt.

2. Meer mogelijkheden

Nog een groot voordeel van een angsttandarts is dat zij meestal meer mogelijkheden bieden om de zorg voor angstige mensen toegankelijker te maken. Zo zijn ze bijvoorbeeld sneller bereid om verdovingen aan te bieden. Er zijn zelfs tandartsen die grote behandelingen onder algehele narcose kunnen uitvoeren. Dit is een manier voor zeer angstige mensen om toch een behandeling te krijgen, ondanks hun extreme angst. Soms is het voor hen niet mogelijk om bij bewustzijn deze behandeling te ondergaan. Onder narcose voelt dan veiliger en neemt veel angst weg. Soms kan het ook niet anders. Bepaalde behandelingen moeten wel gedaan worden om te voorkomen dat de algehele gezondheid wordt aangetast. Hoewel narcose een ingrijpend alternatief is, is dit op dat moment dan wel de beste optie.


3. Contact met andere patiënten

Sommige mensen schamen zich voor hun angsten. Zeker als iedereen in de omgeving zonder problemen naar de tandarts lijkt te gaan. Des te prettiger is het om naar een speciale angsttandarts te gaan. In de praktijk ontmoet je immers gelijkgestemden. Mensen die heel goed begrijpen wat je ervaart. Het kan prettig zijn om de ervaringen uit te wisselen en ook te ervaren hoe het anders kan. Misschien kunnen jullie zelfs wel tips uitwisselen. Op die manier help je niet alleen jezelf, maar ook anderen.