NEDERLAND - Na een koud en wisselvallig weekend blijven we ook in de laatste week van maart niet gevrijwaard van buitjes. Wel gaat de temperatuur geleidelijk wat omhoog en met het Paasweekend in zicht wordt het al wat zachter met zo'n 14 tot 17 graden.


Net als vandaag trekken er ook op zondag talrijke buien over ons land heen en daarbij is er weinig ruimte voor de zon. De buien kunnen vooral in de middag fel uitpakken met hagel en onweer. Het wordt maximaal een graad of 8, maar tijdens de buien is het slechts 5 à 6 graden. Aan zee waait het hard uit het westen tot noordwesten en boven land matig tot vrij krachtig. In de kustgebieden en op het IJsselmeer is kans op zware windstoten van 75-90 km/uur wat het allemaal erg guur maakt.

In de nacht naar maandag zijn er eerst brede opklaringen, maar later trekken vanuit het zuidwesten ook wolkenvelden over. Het koelt af tot een graad of 5 aan zee en 1-2 graden boven het vriespunt in het binnenland. Overdag is er een afwisseling van wolkenvelden en zonnige perioden met lokaal een enkele bui. De wind neemt flink af en het wordt ongeveer 8 graden langs de kust tot 12 in het zuiden van het land.

Dinsdag lijkt de dag droog te verlopen. Wel zijn er veel wolkenvelden, waar de zon niet zo makkelijk doorheen schijnt. Het wordt een graad of 11 en dat is heel normaal voor deze tijd van het jaar. Er staat een meest matige tot langs de kust krachtige, oosten- tot zuidoostenwind.

Op woensdag en donderdag kunnen er nog enkele buien voorkomen bij een temperatuur van een graad of twaalf en een matige tot krachtige zuidenwind, maar richting het Paasweekend gaat de temperatuur wel stijgen.

Op vrijdag en in het weekend is er grote kans op maxima rond of boven de 15 graden. Daarbij lijkt het ook zonniger te worden. Van stabiel lenteweer is echter geen sprake, want de warmere lucht brengt ook wat lokale buien met zich mee.