Onlangs verscheen het bijzondere boek 'Der Kaiser & die Mannschaft. Historische voetbalreis door het land van Beckenbauer' van voetbalauteur Raf Willems. Sinds het moment van verschijnen zijn de lovende kritieken aan de orde van de dag.


Ook de Vlaamse, columnist en auteur, Bart Lamers, stak zijn enthousiasme voor dit boek, waarbij sport en maatschappelijke relevantie hand in hand gaan, niet onder stoelen of banken: "Historische voetbalreis door het land van Beckenbauer: heel mooi en leerrijk boek, dat naar de ziel van het Duitse voetbal en de Duitse natie graaft."

Anders dan de titel doet vermoeden is 'Der Kaiser & die Mannschaft. Historische voetbalreis door het land van Beckenbauer' een Nederlandstalig boek over de legendarische Franz Beckenbauer. De man waarover 'Die Zeit' schreef: "Der Kaiser wird ewig leben".

De legendarische Beckenbauer is de rode draad door dit boek heen. De man, die in 1945 werd geboren. Zijn ouders waren dissidenten tijdens de oorlog en hadden zeer goede contacten met vele Joodse families.

In 1974 werd hij, als aanvoerder van het nationale team, wereldkampioen. Dat maakte hem in één klap tot de beroemdste Duitser ooit en dat zou hij blijven tot aan zijn dood. Niet alleen door deze zege en latere successen, maar ook door zijn minzame, charismatische en vriendelijke karakter. Beckenbauer zou drie keer trouwen en stond tevens bekend als een bon vivant. Kortom, een uiterst boeiende man.

Met dit boek maakte auteur Raf Willems inderdaad een historische voetbalreis door het land van Beckenbauer. Hij verbleef er gedurende de voorbije drie decennia vaak. Hij vertrekt net voor de Eerste Wereldoorlog en stopt aan de vooravond van wat mogelijk de Derde zal worden. Bij Euro 2024 in Duitsland, dat vanuit 'het hart van Europa' het continent wil verenigen.

Dit boek beschrijft bovendien de zeven eindzeges van de Mannschaft: vier keer Weltmeister (1954, 1974, 1990, 2014) en drie keer Europa Meister (1972, 1980, 1996). Telkens was Beckenbauer invloedrijk aanwezig: als aanvoerder in 1972 en 1974, als bondcoach in 1990. Als columnist in 1996 en 2014. Als afwezige, van wie de spelersschaduw over het toernooi hing, in 1980. Der Franz war überall. Want in 1954 keek hij, als kind van de Tweede Wereldoorlog, toe naar de heldentocht van zijn idool Fritz Walter. En prevelde: 'Zo wil ik ook worden.' Dat gebeurde op het WK 1974, toen hij de finale won van Johan Cruijff. Het zadelde Nederland op met een nationaal voetbaltrauma. Twee jaar eerder hield hij op het EK 1972 België van het Europees goud. Wat als... Franz Beckenbauer niet had bestaan? Eén ding staat vast: ook op Euro 2024 zal zijn nagedachtenis prominent aanwezig zijn.

Dit boek is te koop via https://boeken.cafe/boeken/9789493306936/der-kaiser-die-mannschaft/