Lange dagen, drukke weekenden en klanten die nog wel eens lastig kunnen doen: horeca heeft niet altijd het beste imago. Toch is de realiteit vaak positiever dan het imago doet vermoeden. In de horeca werken is niet alleen leuk, maar ook sociaal, leerzaam en vol kansen. Of je nu een bijbaan zoekt of een carrière opbouwt: werken in de horeca biedt meer voordelen dan je denkt. In dit artikel zetten we de grootste pluspunten op een rij.
1. Flexibiliteit die bij jouw leven past
Waarom de horeca voor zoveel mensen aantrekkelijk is, zit hem in de flexibele werktijden die geboden worden. Ben je bijvoorbeeld een student die alleen in de avonden of weekenden kan werken, dan is de horeca ideaal. Ook als je kinderen hebt en een andere baan, kan je in de horeca bijvoorbeeld overdag werken of op oproepbasis. Het voordeel van de horeca ten opzichte van andere sectoren is dat je dus vaak mag meedenken over je rooster. Deze flexibiliteit maakt het ideaal als je op zoek bent naar werk dat je kunt afstemmen op jouw persoonlijke situatie.
2. Werken in een hecht en energiek team
Een tweede voordeel van werken in de horeca is dat er een sterk teamgevoel is. Je werkt op de werkvloer intensief samen met je collega's, vaak onder tijdsdruk, waardoor er snel een band ontstaat. Het is belangrijk om goed op elkaar te zijn ingespeeld zodat je efficiënt kan werken maar ook vooral zodat het gezellig is. In de horeca zijn je collega's je partners-in-crime, maar ook je vrienden met wie je aan het eind van de avond een drankje doet. Veel mensen houden blijvende vriendschappen over van werken in de horeca van de baan die ze bijvoorbeeld hebben gevonden via een horeca uitzendbureau. Daarnaast leer je omgaan met allerlei soorten mensen, wat je sociale vaardigheden versterkt. Dit is een belangrijke vaardigheid, in de horeca en daarbuiten.
3. Doorgroeimogelijkheden én persoonlijke ontwikkeling
Voor veel mensen wordt horecawerk met de tijd meer dan alleen een studentenbaan of een tijdelijke oplossing, het wordt een plek om door te groeien en zelfs een carrière in te bouwen. Veel mensen die succesvol zijn geworden in de horeca zijn ooit gestart in de afwas of als keukenmedewerkers. Later zijn veel mensen doorgegroeid als floormanager of zelfs eigenaar van de zaak bijvoorbeeld. Daarnaast leer je in de horeca belangrijke vaardigheden zoals stressbestendigheid, klantgerichtheid, plannen en communiceren. Die komen niet alleen van pas binnen de horeca, maar ook in andere sectoren. Kijk ook eens naar de horeca vacatures Eindhoven, wie weet zit er iets bij wat bij jou past!