EINDHOVEN - In het najaar van 2022 plaatsen we op verschillende plekken in Eindhoven bladkorven. In die korven kan je je bladafval kwijt. Wij zorgen dat ze regelmatig leeggemaakt worden. Het plaatsen van de bladkorven is een pilot: we houden nauwkeurig in de gaten of de bladkorven zorgen voor schonere straten in het najaar en of het inwoners helpt met het afvoeren van bladeren. Als dat zo is, komen de korven wellicht ieder najaar terug.

We plaatsen de bladkorven in veertien buurten verspreid over zes stadsdelen. De locaties van de bladkorven zijn nauwkeurig gekozen. Daarbij hebben we onder andere gekeken naar de hoeveelheid groen in de buurt, de hoeveelheid meldingen over bladeren en verschillende leefstijlen. Door buurten te selecteren waarin die factoren uiteenlopen, kunnen we de buurten goed met elkaar vergelijken en bepalen waar de bladkorven het meest succesvol zijn. Ook vergelijken we buurten waar wel bladkorven staan met buurten waar geen bladkorven zijn. We kijken daarbij onder andere naar hoe vol de korven zijn en naar de hoeveelheid bladeren die op straat ligt. Lees meer over de bladkorven op Eindhovenduurzaam.nl.

Missie Bladgoud

Bladeren hebben verschillende voordelen voor planten, dieren en de bodem. Onder de noemer Missie Bladgoud zijn we daarom al een paar jaar bezig met het hergebruiken van gevallen bladeren. Wil je meer weten over Missie Bladgoud, bijvoorbeeld hoe je er zelf aan mee kan doen? Bekijk dan de pagina Missie Bladgoud.

Als we de bladeren uit de bladkorven opnieuw willen gebruiken bijvoorbeeld voor het beschermen van planten en het voeden van insecten, is het belangrijk dat er niks anders dan bladeren in de bladkorven terechtkomt. We willen die bladeren namelijk versnipperen en daarna weer terugbrengen in de wijk.