EINDHOVEN - Op woensdag 4 mei worden alle burgers en militairen herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Traditiegetrouw vindt deze plechtige bijeenkomst plaats op de gemeentelijke begraafplaats Woensel, de Oude Toren.


De herdenking begint om 19.30 uur en is voor iedereen toegankelijk. Fanfareorkest Wilhelmina Eindhoven verzorgt samen met het Koninklijk Mannenkoor La Bonne Espérance verzorgd de muzikale omlijsting. Ook Gerard van Maasakkers zal een lied ten gehore brengen.

Programma

19.30 uur - Samenkomst op de gemeentelijke begraafplaats Woensel via de ingang Baffinlaan
20.00 uur - Twee minuten stilte
20.05 uur - Toespraak burgemeester Jeroen Dijsselbloem
20.15 uur - Kranslegging
20.45 uur - Einde plechtigheid

Burgemeester Dijsselbloem legt namens de inwoners van Eindhoven de eerste krans. Daarna leggen vertegenwoordigers van Philips, de krijgsmacht en maatschappelijke organisaties kransen of bloemen.

Dit jaar extra aandacht voor de April-meistakingen van 1943. Dit was de grootste stakingsgolf die Nederland ooit heeft gekend. Tijdens deze stakingen hebben zeker 200.000 mannen en vrouwen, arbeiders, boeren, mijnwerkers, ambtenaren en anderen het werk neergelegd. Het doel was de Duitse bezetter laten weten dat ze de onderdrukking niet meer pikten.

De aanleiding van de staking was de oproep aan 300.000 Nederlandse oud-militairen om zich te melden voor krijgsgevangenschap en tewerkstelling in Duitsland. Dit leidde tot grote woede, het was genoeg geweest!

Door de stakingen in de Philipsfabrieken zijn in Eindhoven 7 personen geëxecuteerd. In heel Nederland zijn er 200 mensen vermoord.

Naast de bijeenkomst bij de Oude Toren is er om 18.00 uur een korte ceremonie bij het Philips monument voor de gevallenen aan de Glaslaan.

Het gemeentebestuur van Eindhoven nodigt alle inwoners uit bij de plechtigheid aanwezig te zijn en om op 4 mei de Nederlandse vlag halfstok te hangen.