EINDHOVEN - Zijne Majesteit de Koning Willem-Alexander bracht donderdag 28 oktober een werkbezoek aan De Bennekel in Eindhoven. Zes jaar geleden was hij op uitnodiging van wethouder Yasin Torunoglu van Wonen, Wijken, Werk en Ruimtelijke Ontwikkeling, hier ook al te gast om te praten over de sociale samenhang in de wijk. De Koning zich nu opnieuw informeren over de ontwikkelingen in De Bennekel.

Hij ging hij samen met wethouder Torunoglu in gesprek met de jeugd, professionals en buurtbewoners. Ook was er tijdens het bezoek aandacht voor de impact van het coronavirus op de buurtbewoners en op hun buurt in het algemeen.

De Bennekel is van oudsher een wijk met inwoners met diverse achtergronden. Ter verbetering van de leefbaarheid wordt met initiatieven geprobeerd de buurtbewoners meer te betrekken bij hun omgeving. De gemeente stimuleert ook Eindhovense organisaties en bedrijven om een bijdrage te leveren aan kwaliteitsverbetering van de wijk.

Bennekel United
Koning Willem-Alexander en wethouder Torunoglu spraken in SPILcentrum De Bennekel met coördinatoren en deelnemers van Bennekel United. Dit programma, onderdeel van PSV United, stimuleert jongeren via voetbaltraining om hun talenten te ontwikkelen en bij te dragen aan de kwaliteit van de wijk waarin ze wonen. Deelnemers van nu en van zes jaar geleden keken terug op de invloed die Bennekel United op hen persoonlijk heeft en heeft gehad.In wijkcentrum De Dommel vertelden jongeren aan Koning Willem-Alexander over hun ervaringen met programma’s en activiteiten die in de buurt voor jongeren worden georganiseerd. Ook spraken zij over de invloed van corona op deze programma’s en op hun eigen leven.

Woordenschat
Daarnaast kregen de Koning en de wethouder informatie over het taalprogramma Woordenschat en Woordenschat+ dat vrijwilligers verzorgen in De Bennekel. Deze 1-op-1-taalles helpt op dit moment ruim 30 kinderen en 40 volwassenen om hun Nederlandse taalvaardigheid te verbeteren.

Ontwikkelingen

De Koning en de wethouder spraken met professionals vanuit verschillende organisaties over hun rol bij het signaleren en aanpakken van problemen, de vertrouwensrelatie tot de bewoners en de ontwikkelingen in de buurt. Afsluitend sprak Koning Willem-Alexander met buurtbewoners over de veranderingen, de uitdagingen en het gevoel van saamhorigheid in de wijk.