EINDHOVEN - Het centrum van Eindhoven krijgt de komende jaren fasegewijs nieuw straatmeubilair. De eerste nieuwe bankjes, afvalbakken, fietsnietjes, boomroosters, putdeksels en paaltjes zijn te zien bij de herinrichting van het Stratumseind en de overige (winkel)straten met de rode steentjes in de binnenstad. Het straatmeubilair sluit aan bij het nieuwe ontwerp voor de straten in het centrum. Het is afgestemd op de nieuwe bestrating, bomen en verlichting.


“Wanneer je door het centrum loopt, zie je een veelheid aan materialen en kleuren. Daardoor ontstaat een rommelig en onrustig beeld. Het nieuwe meubilair en andere inrichtingselementen moeten zorgen voor een eenduidig en rustiger straatbeeld”, aldus wethouder Rik Thijs. “We hebben gekozen voor een ingetogen, tijdloos design, met een uitgesproken uitstraling. De zitbanken vormen de basis en bieden volop mogelijkheden om te combineren. De eerste reacties zijn enthousiast. Zo werd met name de keuze voor de nieuwe bankjes positief gewaardeerd door de leden van de klankbordgroep.”

Nieuwe bank

De robuuste, betonnen banken (met een anti graffiti laag) krijgen een houten zitting en een keuzemogelijkheid voor een rugleuning. Door de houten zitting ontstaat een zachte en warme uitstraling. In combinatie met het robuuste beton krijgt de ‘Eindhovense bank’ een geheel eigen karakter. Het hardhouten Cumaru (FSC kenmerk) is onbehandeld en zal op den duur vergrijzen. Combinaties met een tafel zijn mogelijk, maar bijvoorbeeld ook met een plantenbak en verlichting. Uitgangspunt voor de overige inrichtingselementen is om in kleurstelling aan te sluiten bij de in Eindhoven gebruikelijke zwartgrijze kleur (RAL 7021), waardoor meer eenheid ontstaat. De boomroosters zijn van gietijzer. Deze zijn met name te zien op het Stratumeind. De bomen in de overige straten krijgen veelal een biodiverse onderbeplanting.

Proefzitten in Rechtestraat

Op Stratumseind komen geen banken te staan. In de Rechtsestraat, de straat die na Stratumseind aan de beurt is, wordt de nieuwe bank als eerste geplaatst. De zitbank is in verschillende kleuren te verkrijgen. Om de best passende kleur bij de nieuwe bestrating te bepalen, wordt tijdelijk een proefbank op het Stratumseind geplaatst. De uitgaansstraat is de eerste plek waar de nieuwe stenen worden gelegd. Voor het zover is, krijgt de proefbank na de zomer een plekje in de Rechtestraat om het comfort te testen en het vergrijzen van het hout te monitoren.

Start herinrichting Stratumseind opgeschoven

De start voor de herinrichting van het Stratumseind is opgeschoven. De voorbereidende werkzaamheden voor de uitvoering kosten meer tijd dan voorzien. Daardoor is de eerder geplande start van komend najaar niet mogelijk. De Vereniging Horecabelangen Stratumseind (VHS) heeft positief gereageerd op het opschuiven van de start. Na overleg is besloten om na carnaval 2022 te starten (maart). Een aantal (voorbereidende) werkzaamheden zijn al tijdens de rustige coronaperiode verricht. Later dit jaar wordt aan het renoveren van de bestaande riolering gewerkt, waarbij de overlast beperkt zal zijn.