EINDHOVEN - Tijdens werkzaamheden voor de herinrichting van het Stratumseind zijn twee militaire helmen uit de Tweede Wereldoorlog gevonden: een Duitse en een Britse helm met bijzondere sporen erop. De helmen zijn van 18 september tot en met 31 oktober te zien in de Catharinakerk en daarna ook op andere plekken in de stad.

De helmen zijn gevonden in de Oude Stadsgracht, vlak bij het Stratumseind. Hier lag tot in de jaren 50 van de vorige eeuw een stadsgracht met een bakstenen brug. Volgens stadsarcheoloog Peter de Boer geven de vondsten een indringend beeld van een donkere periode uit onze recente geschiedenis: “Vooral bijzonder is: dat de Britse helm is beschilderd met een Nederlandse vlag. Deze beschildering werd pas ontdekt bij het schoonmaken en conserveren van de helm door een metaalspecialist.”

Het is niet duidelijk wat de betekenis is. Peter de Boer: “Het kan de helm zijn geweest van een lid van de Prinses Irenebrigade. Het kan ook zijn dat het hoofddeksel bij de viering van de bevrijding op 18 september is versierd. We weten het niet, maar beide gedachten spreken tot de verbeelding.”

Lees meer over de helmen, de tentoonstelling, de herinrichting binnenstad en het Erfgoedhuis in het persbericht.