EINDHOVEN - Het is voor het tweede opeenvolgende jaar helaas niet mogelijk om op 4 mei een dodenherdenking te houden met publiek. Net als vorig jaar gaat het in verband met de coronamaatregelen om een kleine, besloten bijeenkomst op begraafplaats De Oude Toren. Deze is vooraf op video genomen. Studio040 zendt aanstaande dinsdag kort voor 20.00 uur een compilatie van de beelden van deze herdenking uit.


De herdenking werd bijgewoond door burgemeester Jorritsma, enkele vertegenwoordigers van het gemeentebestuur en de gemeenteraad, leden van de Krijgsmacht en een afvaardiging van Stichting 18 September.

De herdenking bestaat uit drie delen. Allereerst zijn er opnamen te zien van het ooggetuigenverslag van Stichting in Mijn Buurt.Erfgoeddrager Kiki de Feber vertelt voor de camera het ooggetuigenverhaal van de heer Kat die in 1945 als jonge jongen in Amsterdam de hongerwinter en de bevrijding meemaakte.

Na een toespraak van burgemeester Jorritsma volgen kransleggingen door de heer en mevrouw Jorritsma (namens de inwoners van Eindhoven) door vertegenwoordigers Landmacht, Luchtmacht en Koninklijke Marechaussee (namens de krijgsmacht) en door een afvaardiging van het bestuur van de Stichting 18 September (namens deze stichting). Tot slot leggen 28 maatschappelijke organisaties bloemen en kransen.

Voorafgaand aan de ceremonie staat de burgemeester stil bij het recente overlijden van Raymond van de Wouw oud-voorzitter van Stichting 18 September.