EINDHOVEN - De gemeente, politie en het Openbaar Ministerie reageren met afschuw op de ongeregeldheden in de Eindhovense binnenstad. Tientallen relschoppers werden zondag aangehouden en het Openbaar Ministerie heeft besloten tot een strafrechtelijk onderzoek: “Alle grenzen zijn hier overschreden. Van demonstreren was geen sprake, geweld tegen de politie was van begin af aan het doel.”


In de loop van de week kwamen er signalen binnen dat grote groepen uit waren op ernstige wanordelijkheden in Eindhoven. Ondanks een herhaalde oproep om de stad te verlaten, bleef een grote groep de confrontatie zoeken met de politie. Er werd onder meer gegooid met stenen, fietsen en golfballen. Winkelruiten sneuvelden, en er werd een supermarkt geplunderd. Op verschillende plekken werd brand gesticht.

Burgemeester Jorritsma: “Schandalig wat die lui vandaag hebben aangericht in onze stad. Ik heb er gewoon geen woorden voor. Het dagelijks leven in tijden van corona is voor iedereen zwaar. Dat iedereen snakt naar vrijheid begrijp ik. Maar dit is gewoon een dikke middelvinger naar iedereen die probeert ons land gezond en veilig te houden. En het erge is dat ze er waarschijnlijk nog trots op zijn ook.”

Arrestaties
De politie pakte tot 21.00 uur in totaal 55 mensen op. De meesten voor het niet voldoen aan bevel of vordering of openlijke geweldpleging. Ondanks het flinke aantal arrestaties was het aantal relschoppers veel groter. De politie heeft goede hoop dat deze groep op een later moment wordt aangehouden: “Wij waren goed voorbereid en onder meer dankzij duidelijk beeldmateriaal hebben wij zicht op veel relschoppers. Wij gaan maximaal gebruik maken van deze camerabeelden”, zo laat Districtschef Peter van Pelt van de politie in Eindhoven weten. “We werden geconfronteerd met een grote groep relschoppers die direct met grof geweld in de aanval ging richting de politie. Dat is uiteraard volledig onacceptabel. Tot op heden zijn er gelukkig geen collega’s gewond geraakt. Het is nog onduidelijk of er onder de relschoppers of burgers gewonden zijn gevallen.”

“Crimineel gedrag”
Het OM laat weten dat de aangehouden verdachten kunnen rekenen op forse straffen. Persofficier Janine Kramer: “Deze groep was alleen maar uit op rellen. Dit heeft niets meer te maken met het uiten van je mening, maar dit is gewoon crimineel gedrag. Wij proberen zoveel mogelijk zaken op korte termijn af te handelen.” Anderen zullen we opsporen en vervolgen. Het is prettig dat er veel camerabeelden zijn. Onze ervaring is dat de politie aan de hand van die camerabeelden relschoppers vaak ook op latere momenten weet op te pakken.” Daarnaast proberen we de gemaakte schade zoveel als mogelijk verhalen op deze relschoppers. Dit kan niet zonder gevolgen blijven.

Voorbereiding
De politie beschikte over informatie dat meerdere groepen uit waren op een confrontatie met de politie, handhavers en hulpverleners. Op basis van die informatie werd besloten om de Eindhovense binnenstad aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied en werd er extra politie ingezet. Het Openbaar Ministerie gaf een last tot preventief fouilleren af voor dit gebied.

Waardering
Burgemeester Jorritsma heeft geen goed woord over voor de relschoppers: “Zogenaamd uit naam van de vrijheid zijn winkels van geplaagde ondernemers vernield. Eén winkel geplunderd zelfs. Onze stad van samen is verscheurd door relschoppers die niets met onze stad hebben.”

De burgemeester spreekt verder grote waardering uit voor alle agenten: “Soms met gevaar voor het eigen vege lijf hebben zij zich voor onze stad ingezet. Daar heb ik heel veel respect voor.”