EINDHOVEN - Iedereen die straks op De CAAI, het voormalige Campina-terrein in Eindhoven, woont, werkt of recreëert draagt zijn duurzame steentje bij. Deze moderne stadswijk krijgt op duurzame wijze warmte en koude geleverd via een collectief warmte-koudeopslagsysteem (WKO). Gebiedsontwikkelaar BPD en warmteleverancier Eteck gaan hiervoor de samenwerking aan.

BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling zet ook op het gebied van warmtevoorziening in op duurzaam én betaalbaar. In opdracht van Eteck realiseert Dubo Techniek de WKO-installatie in deze nieuwbouwwijk waarna Eteck het systeem voor 30 jaar zal exploiteren.

Judith Koole, Chief Growth Officer bij Eteck: "We zijn trots op deze samenwerking die bijdraagt aan onze missie om maximaal impact te hebben op de verduurzaming van Nederland."

De CAAI wordt een groene, duurzame en betaalbare wijk voor iedereen. De komende jaren worden er door BPD 700 woningen en 10.000 m2 commercieel vastgoed gerealiseerd. De wijze waarop de gebouwen in de toekomst verwarmd en gekoeld worden draagt bij aan het duurzame karakter van de wijk. Afgelopen week legden BPD en Eteck de laatste hand aan de contracten.

Erik Leijten, directeur regio Zuid bij BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling: "Zo zorgen we samen voor duurzame en betaalbare verwarming en koeling en een behaaglijk klimaat voor onze eindgebruikers."

Hoe werkt een warmtekoudeopslag

Een WKO (warmte-koudeopslag) is een manier om energie in de vorm van warmte en/of koude op te slaan in de bodem. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de isolerende werking van bodemlagen. Het WKO-systeem bestaat uit open grondwaterbronnen, een centrale techniekruimte, een distributienetwerk en afleversets bij de eindgebruiker. Het systeem bevat een warme en een koude bron die op 80 meter diepte op De CAAI geboord worden. In de wintermaanden wordt distributiewater van ca. 15°C uit de warme bron gebruikt om via een warmtewisselaar de warmte af te geven aan het water. De centrale warmtepomp in de techniekruimte warmt het distributiewater verder op tot bruikbare warmte in de woning. Tijdens dit proces koelt het water af. Het afgekoelde water wordt via een warmtewisselaar opgeslagen in de koude bron, zodat die koude in de zomer gebruikt kan worden om de gebouwen en woningen te koelen.

Over BPD

BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling is de grootste gebiedsontwikkelaar in Nederland. Het bedrijf is werkzaam vanuit vier kantoren, gevestigd in Amersfoort, Amsterdam, Delft en Eindhoven. Sinds de oprichting in 1946, toen nog onder de naam Bouwspaarkas Drentsche Gemeenten, heeft BPD de bouw van bijna 375.000 woningen mogelijk gemaakt. Vandaag wonen meer dan één miljoen mensen in woonwijken waarin de hand van BPD zichtbaar is. In 2019 richtte BPD 'BPD Woningfonds' op, een fonds volledig bestaand uit duurzame en betaalbare nieuwbouwhuurwoningen voor huishoudens met een middeninkomen in Nederland. Naast Nederland is BPD ook actief in Duitsland, waar het bedrijf vanuit 10 kantoren werkzaam is onder de naam BPD Immobilienentwicklung. Ga voor meer informatie over BPD naar www.bpd.nl of www.bpd.de.

Over Eteck

Eteck streeft naar maximale impact op de verduurzaming van de Nederlandse warmte- en koudevraag. Met meer dan 250 projecten in de woningbouw en commercieel vastgoed met in totaal bijna 65.000 (woning equivalente) eindgebruikers onder contract, is Eteck de grootste leverancier van duurzame lokale warmte en koude in Nederland. Als fullservice warmteleverancier ontwikkelt, realiseert en exploiteert Eteck collectieve, duurzame warmte- en koudesystemen.

Voorbeelden van eerder gecontracteerde projecten zijn: Laakhavens in Den Haag, Floating Office in Rotterdam, The Pulse in Amsterdam, De Floriade in Almere en het Slachthuishof in Haarlem. Daarnaast heeft Eteck een trackrecord in het overnemen van systemen in deze complexe markt. Het comfort van de eindgebruiker staat voorop; voor hen zorgt Eteck voor duurzame warmte die naast comfortabel en betrouwbaar, ook betaalbaar is.

Eteck gaat voor nul CO2-uitstoot en nul gebruik van fossiele brandstoffen. Ga voor meer informatie naar www.eteck.nl.