EINDHOVEN - ONE AND ONE MAKES TWO heeft ook dit jaar weer een nieuw ontwerp dat dit keer door kunstenaar en ex-dakloze Ad gemaakt is. Zo komt het schilderij van Ad op de kleding van ONE AND ONE MAKES TWO te staan. Het idee hierbij is dat als je een kledingstuk koopt, je eenzelfde kledingstuk doneert aan een persoon die dak- of thuisloos is.

Ad (59) is vrijwilliger bij 56, een creatieve werkplaats voor dak- of thuislozen in de Centrale Inloop van Springplank aan de Visserstraat in Eindhoven. Hier werkt hij samen met Ron Vogels die het ontwerp vorig jaar heeft gemaakt. Zo is hij ook in contact gekomen met ONE AND ONE MAKES TWO. Ad: ‘Ik hoorde dat ik een ontwerp voor de kledinglijn mocht maken en was meteen enthousiast. Ik wist meteen dat ik mijn Kever schilderij (My Dream Car) hiervoor wilde gebruiken. Echt geweldig dat dit, wat ik zelf heb gemaakt, op de kledinglijn komt. ONE AND ONE MAKES TWO is een mooi project om daklozen te helpen aan een warme trui in de koude wintermaanden.’.

ONE AND ONE MAKES TWO is een project dat ieder jaar een nieuw kledingontwerp lanceert, gemaakt door iemand die dakloos is of iemand die dakloos is geweest. Men koopt de kleding online. Je krijgt dan zelf het gekochte kledingstuk thuisgestuurd en eenzelfde exemplaar wordt gedoneerd aan een persoon die dak- of thuisloos is. Daarnaast draagt het project bij aan de persoonlijke ontwikkeling, zelfvertrouwen en trots van de ontwerper.

Zelf is Ad ook in een mindere periode in zijn leven dakloos geweest. Hierdoor sliep hij regelmatig in zijn auto en heeft hij hard geknokt om weer uit deze situatie te komen. Maar deze tijd heeft hij achter zich gelaten en is hij vooral bezig met het heden en de toekomst. Wel komt zijn inspiratie voor het schilderij ‘My Dream Car’ uit deze tijd: ‘Vaak droomde ik terwijl ik in de auto sliep. Één van die dromen ging over een Volkswagen Kever. Nu is het mijn droom om een oude Kever te vinden op de sloop die ik samen met dak- of thuislozen ga opknappen. En als dan de Kever klaar is? Dan wil ik rondreizend mijn verhaal vertellen. Dat dromen werkelijkheid kunnen worden!’.

De gedoneerde kleren gaan naar dak- of thuislozen in Eindhoven. De kledingstukken zullen naar de locaties van Springplank gebracht worden.
Frank Willems vindt het belangrijk om dak- en thuislozen te steunen en startte daarom ONE AND ONE MAKES TWO in 2019. Over de huidige situatie verteld hij: “Met alle crisissen waarin we nu verkeren is het belangrijk om aandacht te blijven generen voor de mensen die helemaal niets meer hebben. Met alle stijgende prijzen is de toekomst onzeker voor veel mensen. Het aantal mensen dat weinig tot niets te besteden heeft, zal de komende periode, ben ik bang, verder toenemen. Er komen meer mensen bij die door financiële problemen, psychische problemen, (v)echtscheiding, verslaving of relationeel geweld op straat komen te staan. Mensen zoals jij en ik, daarom moeten we helpen.”, vertelt hij.

De kledingstukken zijn te bestellen op www.oneonetwo.nl.