EINDHOVEN - Gisteren zijn alle 1255 leerlingen van het Huygens Lyceum in Eindhoven verrast met een Young Impact Take Over. Zij kregen een dagje geen les, maar ervaarden hoe zij met hun talenten een positieve impact kunnen maken op de samenleving. Zo organiseerden ze een massale opruimactie en zamelden ze slaapzakken in voor Sheltersuit, een organisatie die wind- en waterdichte jassen voor dak- en thuislozen maakt.

Het Huygens Lyceum organiseerde dit ter ere van het nieuwe gebouw dat afgelopen najaar in gebruik is genomen en kreeg daarbij hulp van jongerenorganisatie Young Impact, één van de grootste spelers op het gebied van jongeren en maatschappelijke betrokkenheid in ons land.


Young Impact Take Over

Zodra Young Impact het Huygens Lyceum betrad, was het één groot feest. Er werd een podium opgebouwd en de DJ zorgde meteen voor een dosis energie. Tijdens het ochtendprogramma kregen de leerlingen workshops waarin ze gestimuleerd werden uit hun comfort zone te stappen. Hun mentale weerbaarheid werd getraind door Mohamed van Kamp van Koningsbrugge, er was een lezing van gelukscoach Merijn Ruis en de leerlingen leerden van mediamakers Jeansen Djaoen en Stijn van Vliet hoe zij een mini-podcast konden maken. Daarnaast kregen zij workshops waarin ze dieper ingingen op hun talenten en de maatschappelijke thema's die zij belangrijk vinden.


Wendy Kakebeeke, directeur Young Impact: "Wij geloven dat iedere jongere een positieve impact kan maken. Tijdens een Young Impact Take Over ontsteken onze trainers 'vonkjes' bij de deelnemende leerlingen: we laten hen ervaren dat zij het in zich hebben om een verschil te maken."


Impact maken

In de pauze stonden er foodtrucks op het schoolplein en tijdens het middagprogramma kwamen alle leerlingen in actie voor een maatschappelijk thema naar keuze. De leerlingen ruimden zwerfafval op, maakten tasjes met spreuken over lhbti-acceptatie, zamelden slaapzakken in voor Sheltersuit en maakten kunstwerken over mentale gezondheid. Deze feestelijke dag werd afgesloten in de aula met een optreden van rapper Architrackz.


Naast de dag waarop de opening met de leerlingen werd gevierd is er vandaag een feestelijke opening voor al het personeel en genodigden. Dan wordt ook stilgestaan bij de naamgever van de school, Christiaan Huygens. Hij blijft met zijn veelzijdigheid een bron van inspiratie voor het onderwijs van het Huygens Lyceum, dat niet voor niets als slogan heeft "veelzijdig als jij".


Loes Corbeij, rector Huygens Lyceum: "De missie van onze school is dat wij leerlingen willen laten groeien tot jongvolwassenen die zich bewust zijn van wat er in de wereld gebeurt, en die op een actieve manier hun bijdrage kunnen leveren om de wereld beter achter te laten dan zij deze hebben aangetroffen. Daar sluit deze dag van Young Impact perfect bij aan. We willen de leerlingen een echt groot feest bezorgen, maar hopen ook dat ze er aan het einde van de dag toch ook weer iets van geleerd hebben. Zo wordt de dag extra waardevol."


Nieuwbouw Huygens Lyceum

Het heeft even geduurd, maar vorig jaar september is het Huygens Lyceum dan toch verhuisd naar de nieuwbouw aan de Rachmaninowlaan. Op dezelfde plek waar ooit het oude gebouw stond is een prachtig nieuw en bijna klimaatneutraal schoolgebouw verrezen. Binnen ademt het een warme sfeer uit, met veel hout en lichte kleuren. De indeling van het gebouw is afgestemd op het Huygens Leren, de onderwijsvisie van de school. Er zijn flexibele ruimtes, leerpleinen, een leerkuil, een collegezaal en lokalen met diverse afmetingen. In het midden van al deze ruimtes vormt een indrukwekkende centrale aula het hart van de school.


Over Young Impact

Young Impact is in zeven jaar tijd uitgegroeid tot één van de grootste spelers op het gebied van jongeren en maatschappelijke betrokkenheid in Nederland. Young Impact gelooft dat iedere jongere diens talent kan inzetten om daarmee een positieve impact te maken. Daarom reist de organisatie heel Nederland door om jongeren in actie te laten komen op thema's als klimaat, maatschappij, diversiteit, gelijke kansen en (mentale) gezondheid. Young Impact biedt programma's voor scholen en organisaties - zoals de Young Impact Take Over - en organiseert evenementen zoals Young Impact Day en de Young Impact Awards. Daarnaast worden jaarrond verschillende campagnes georganiseerd om jongeren te bewegen impact te maken.