EINDHOVEN - Het nieuwste boek van Veronique Kilian, 'Leidinggeven aan zelforganisatie? Een paradox? Over leiderschap, teambuilding en eigenaarschap' is nog voor de officiële verschijningsdatum binnengekomen in de top 10 van managementboeken. Het boek beschrijft hoe je het zelfsturend vermogen kan activeren en hoe je zelf, als team en als leiders hierop kunt sturen en dit als teamcoach kan faciliteren.

Het boek vertaalt cases van zes organisaties en de praktijkverhalen van Kilian als teamcoach naar concrete handvatten, en wordt gefundeerd door wetenschappelijke literatuur. Het is een logisch vervolg op haar eerdere bestseller 'Geluk op het werk? Train je geluk competenties!' dat de top 3 van managementboeken haalde en het 'Handboek Teamcoaching en Intervisie met de Authentieke Dialoog.'

Lessen uit de praktijk

Voor dit boek interviewde Kilian leidinggevenden over hun lessen en successen. Organisaties uit diverse branches zoals de zorg, IT en technische dienstverlening komen uitgebreid aan bod. Hoe voorkom je de bekende valkuilen, zoals oeverloos overleggen, doelloos rondzwemmen of solistisch gedrag van teamleden in zelforganiserende teams? En hoe laat je als directielid, manager of teamcoach je team floreren? En hoe doe je dat als teamlid? Wat werkt in de praktijk nou echt? Zonder (persoonlijk) leiderschap werkt het niet. Dat is volgens Kilian de paradox.

Zelfsturend vermogen activeren
Het zelfsturend vermogen van individuele teamleden is de basis voor zelforganiserende teams. Je activeert je eigenaarschap door specifieke interventies toe te passen. Zo overwinnen teamleden de worstelingen die een team ervaart als ze elkaar dreigen kwijt te raken in de overgang naar zelforganiserende teams. Kilian geeft handvatten voor gespreksvoering, overzichten van teamfases en concrete opdrachten die je zelf of met het team kan toepassen op de werkvloer. Dat leidt naar een team in flow dat gelukkiger samenwerkt. Dat laat ze zien met praktijkvoorbeelden van bijvoorbeeld leiders die – ook in het coronatijdperk – geluksgesprekken voeren.

5 cruciale elementen
Tijdens haar onderzoek ontdekte Kilian de 5 cruciale elementen die nodig zijn voor succesvolle zelforganiserende teams. Deze elementen zijn: de onmisbare leiderschapsvonk (vuur), het fundament voor het collectieve bewustzijn (aarde), het belang van een heldere structuur (metaal), de kracht van kwetsbaarheid (water), de groeipotentie van een team (hout). Ze geeft inzichten hoe je deze elementen kunt doseren en balanceren. Daarnaast geeft ze handvatten voor het scheppen van psychologische veiligheid, het bouwen aan de organisatie als community en het begeleiden van de overgang van hiërarchisch naar zelforganiserend werken.

Sleutels uit Semco Stijl en Taoïsme

Deze tijden hebben voorbeelden nodig van hoop. Er zijn praktijkvoorbeelden waar het wél werkt, zoals inmiddels bekende bedrijven als Voys (telefonie), Hoppenbrouwers (techniek) en Kabisa (sofware consultancy) die meerdere prijzen wonnen. Hieruit destilleert Veronique zowel de theoretische achtergrond van populaire methodieken als de toepassing hiervan. Ze integreert hierbij de invloeden van Semco Stijl en het Chinese taoïsme om een hoger bewustzijn te trainen.

'Op een voor haar kenmerkende manier geeft Veronique concrete handvatten om organisaties­ succesvol te maken en vooral succesvol te hóuden. Dit boek is een must-read.' Ralph Deguelle, Oprichter en CEO Kabisa'Zelforganisatie draagt veel bij aan het geluk van medewerkers. Dit boek geeft een toegankelijke en praktische inkijk in zelforganisatie om het zelfsturend vermogen van medewerkers te vergroten.' Henny de Haas, Directeur Hoppenbrouwers'Zelforganisatie vervult onze persoonlijke behoefte aan creativiteit en zelfontplooiingen en is een geluksmaker voor teams. De tools van Veronique leiden tot waardevolle inzichten.' Ramon Dölle, Afdelingsmanager Gemeente Rotterdam

Over Veronique Kilian

Veronique Kilian is veelgevraagd spreker, trainer en (team)coach. Zij traint en coacht management en medewerkers op het gebied van leiderschap, teambuilding en werkgeluk en begeleidt (zelforganiserende) teams om met plezier en flow te werken. In dit boek deelt zij haar ervaringen, die ze combineert met wetenschappelijke literatuur en haar kennis als Semco stijl consultant en Tao docent. Eerder schreef Veronique Geluk op het werk? Train je gelukscompetenties! en het Handboek Teamcoaching en Intervisie met de Authentieke Dialoog. Ook maakt ze podcast De Chief Happiness Officer. Veronique geeft de opleiding tot werkgelukdeskundige (CHO) en teamflow-coach, waarin ook haar nieuwste boek onderdeel is van de managementliteratuur.