EINDHOVEN - Crafted is hét festival voor creatief vakmanschap. Tijdens het festival op 20 juni in Eindhoven laten mbo-studenten hun krachten, kunsten en objecten zien. Zo zijn er modeshows van Summa Fashion gecombineerd met hoofddeksels van bloemsierkunst van de groenopleiding Yuverta. Ook worden er unieke ‘food & drinks’-specialiteiten geserveerd in de vorm van het ‘Menu van de toekomst’ en zijn er exposities van chocolade-kunstwerken. Daarnaast tonen studenten indrukwekkende technologische innovaties en duurzame producten zoals een kast van koffiedrab en vegan make-up. Muzikanten-in-spé van de Metal Factory, de enige mbo-metal-rockopleiding van Nederland, geven gedurende de dag enkele concerten.

Crafted is dit jaar verspreid over drie Summa-locaties; Microstad, naast het centraal station, het TechniekHuys in Veldhoven en Summa Plaza in Eindhoven. Deelnemende scholen naast Summa, zijn Yuverta uit Den Bosch, Koning Willem 1 College uit Den Bosch en Curio uit Breda. Het evenement wordt georganiseerd door de mbo-studenten zelf, bijgestaan door een projectteam van het Summa College. Iedereen is op donderdag 20 juni van 09.30 tot 21.00 welkom op één van de drie locaties. De toegang is gratis.

MBO Crafted Awards
Wethouder Rik Thijs van de gemeente Eindhoven reikt tijdens het festival de MBO Crafted Awards uit. De awards bestaan uit een prijs voor het beste idee voor innovatie, internationalisering, maatschappelijke impact en duurzaamheid. Iedere mbo-student maakt kans om met zijn afstudeerproject in de prijzen te vallen. Thijs reikt vanaf 18.00 uur op locatie Microstad de prijzen uit.

Fashionshows in Microstad
Microstad is de nieuwe thuisbasis voor de opleiding Summa Fashion. Hier staat de catwalk opgesteld voor unieke afstudeerprojecten, zoals bijvoorbeeld het werk van Kahrawan Suleiman. Zij vluchtte op 9-jarige leeftijd uit Irak. Voor haar afstudeerproject ontwierp zij kleding voor de drie belangrijke periodes tijdens haar vlucht naar Nederland.

Voor de organisatie van de modeshows komen meerdere disciplines samen. Zo hebben de studenten van Summa Wonen & Design het decor en de inrichting ontworpen en verzorgen de studenten van Summa Artiest de muzikale begeleiding. De fashionshows zijn om 19.00 en om 20.15 uur.

Exposities in het TechniekHuys
Dé expositie van meubels en interieurs is toonaangevend in de regio en traditiegetrouw drukbezocht. Aangevuld met diverse prijsuitreikingen is in het TechniekHuys het partnership met de MKB-bedrijven in de grote regio Brabant – Limburg duidelijk zichtbaar. Speciale activiteiten zijn er de hele dag door voor bouw, installatiewerk, stukadoors en schilders.

Makers van de Toekomst op Summa Plaza
Tijdens Crafted proef je de toekomst met mini-gerechtjes van kweekvlees en vegan-producten van de Vegan Candy Bar. Studenten laten zien wat AI en food met elkaar te maken hebben. Hierbij worden met name producten gebruikt uit de regio. Technische producten zoals gameconsuls en headphones, maar ook mobiliteit vormgegeven door logistieke activiteiten en beauty en lifestyle producten zoals vegan make-up zijn te zien op het buitenterrein van Summa Plaza.

De organisatie
Festival Crafted is een evenement van, voor en door studenten. De mbo-studenten draaien de volledige productie met alles wat daar bij komt kijken, zoals beveiliging, logistiek, planning, techniek, decor, podia, inrichting expositie, food en hospitality en communicatie. Bijgestaan en aangestuurd door een projectteam van Summa. Crafted wordt mede mogelijk gemaakt door gemeente Eindhoven, ASML, Provincie Brabant, Brainport Development en meer dan 80 ondernemende partners.

Waar wordt Crafted gehouden?
Microstad, Professor doctor Dorgelolaan 2 in Eindhoven (naast het centraal station)
TechniekHuys, De Run 4250 in Eindhoven
Summa Plaza, Sterrenlaan 10 in Eindhoven