EINDHOVEN - Jeugdtheatergezelschap Oortwolk is genomineerd voor de Eindhoven Cultuurprijs en dingt mee naar de Stimuleringsprijs. Oortwolk heeft binnen korte tijd een stevige plek veroverd in het Eindhovense culturele aanbod als aanbieder van jeugdtheater met een sterke eigen kijk op de leefwereld van kinderen.

Het Eindhovense jeugdtheatergezelschap waarmee artistiek leider Suzanne van der Horst en haar team avontuurlijke voorstellingen maakt voor kinderen van 4 tot 12 jaar kende een vliegende start. Sinds de oprichting in 2020 heeft de debuutvoorstelling Behoorlijk boos al meer dan 140 keer gespeeld, de tweede voorstelling Mooi voor schut is nog maar net begonnen aan de tour en staat al 50 keer geboekt. Met beide voorstellingen heeft Oortwolk ook de harten van veel Eindhovense kinderen en hun volwassenen gewonnen. Sinds dit jaar is Oortwolk een duurzame samenwerking met Natlab begonnen, waar zij als huisgezelschap opgenomen zijn.

Het winnen van de Cultuurprijs zou een extra stimulans zijn voor dit ambitieuze gezelschap om zich verder te ontwikkelen en wortelen in de stad, en zodoende nog meer een vaste waarde te worden voor Eindhoven. Naast de juryprijs is er ook de publieksprijs: t/m 30 september kan iedereen hiervoor stemmen via www.eindhovencultuurprijs.nl.

Binnenwereld
Oortwolk maakt eigenzinnig jeugdtheater waarin onze ingewikkelde binnenwereld naar buiten wordt gekiept en de glansrol naar gêne, verlangen of angst gaat. In combinatie met een typisch ludieke stijl en poëtische touch spreekt ze een groot publiek aan.

In de huidige maatschappij waarin digitale schermen de boventoon voeren, is het volgens Oortwolk noodzakelijk je gevoel serieus te nemen en ernaar te luisteren. Artistiek leider Suzanne van der Horst: “Met onze voorstellingen willen we kinderen uitrusten met een kompas dat ze de weg wijst van binnen en ze zo empoweren voor de toekomst. Wie weet draagt het later een steentje bij aan een samenleving met sterke, kritische, empathische zelfdenkers. Dat zou mooi zijn. Maar laat ons beginnen bij jeugdtheater waarvan je verbeelding op hol slaat en waarin dromen lijken uit te komen. Want Oortwolk gelooft eerst en vooral in de werking van kunst. In meemaken en bevestigd krijgen dat we niet alleen zijn in onze ingewikkelde gevoelslevens.”

Oortwolk is een samenwerkingsverband van professionals. Zo is bijvoorbeeld actrice Lonne Gosling vanaf het eerste uur betrokken bij Oortwolk, maakt kunstenaar Jan Dams de decors en ontwerpt Frank Sens (DJ Y’skid) de muziek van de voorstellingen.

Het gezelschap speelt in het theater, op festivals en op scholen. Direct aansluitend op hun voorstellingen gaat Oortwolk altijd in gesprek met haar jonge publiek: ‘Kun je boosheid in een doosje stoppen?’ Of ‘Welke smoes werkt het beste als je bang bent om voor schut te staan?’ Voor scholen biedt Oortwolk tevens een lesprogramma en workshops aan.