EINDHOVEN - Ruim 150 bedrijven en onderwijsinstellingen in de Brainportregio lieten op 8, 9 en 10 juni zien hoe technologie oplossingen biedt voor grote maatschappelijke uitdagingen op het gebied van gezondheid, energie, milieu, veiligheid, voedsel en mobiliteit. Tech liefhebbers - van gezinnen met jonge kinderen, tot leerlingen voorgezet onderwijs, studenten en professionals – hebben tijdens Dutch Technology Festival de wereld van techniek en de waarde van technische vaardigheden ontdekt.

Talentontwikkeling voor, door én met het grote netwerk aan tech-bedrijven uit de Brainportregio stond centraal tijdens Dutch Technology Festival. De organisatie werkt samen met veel tech bedrijven, onderwijsinstellingen en scholen in de nabije omgeving. "We proberen jongeren alle mogelijkheden in de techniek te laten zien: werken in techniek is zinvol, waardevol en biedt zekerheid. Technologie is de toekomst

en de behoefte aan talent zal alleen maar groeien. Sterker nog, jonge technici bouwen aan de toekomst", zegt Lucas van Grinsven, hoofd gemeenschapsbetrekkingen bij ASML en voorzitter klankbordgroep Dutch Technology Festival.

Pre-event in samenwerking met Rabobank
Tijdens het pre-event van Dutch Technology Festival - georganiseerd samen met Rabobank - heeft een groep koplopers in de regio onder leiding van burgemeester Jeroen Dijsselbloem gesproken over de toekomstbestendigheid van het high-tech ecosyteem van Zuid-Oost Brabant. Tijdens deze avond zijn veel ideeën opgehaald om de plannen voor woningbouw, mobiliteit en het opleiden en omscholen van meer technisch talent voor bedrijven in de regio te versnellen en vooral mét elkaar uit te gaan voeren. Dijsselbloem: "Ik zie nog elke dag een nieuw bedrijf, ik hoor nog elke dag een verbluffend cijfer over groei, investering en ontwikkeling en er gaat geen dag voorbij dat een bestuurder uit een andere regio aan mij vraagt: wat gebeurt er in de regio? Het is belangrijk dat we de potentie met elkaar blijven verzilveren, daarvoor moeten veel concrete plannen worden gesmeed. Hoe we dat gaan doen? Daarvoor hebben we overheden, maatschappelijke instellingen, kennisinstellingen en bedrijfsleven."

Klokgebouw
In het Klokgebouw in Eindhoven gingen leerlingen uit het voorgezet onderwijs, studenten en HR & tech professionals op ontdekkingstocht in vijf area's - food, health, security, energy/sustainability en mobility. Daar stonden ruim 30 bedrijven en onderwijsinstellingen klaar om de nieuwste innovaties te laten zien. Lianne van den Wittenboer (Brainport Development): "Door het samenbrengen van toffe bedrijven die hun technologische innovaties laten zien én door de jongeren ook inhoudelijk uit te dagen laten we zien dat werken in tech fun is en een bijdrage levert aan de grote maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan. Ook hebben we tijdens Dutch Technology Festival samen met het grote Brainport-netwerk stilgestaan bij een andere uitdaging: de 45.000 technische talenten die we in de toekomst nodig hebben. Hoe gaan we talent ontwikkelen, behouden én aantrekken? Die uitdaging bieden we het hoofd door in gezamenlijkheid op te trekken op het gebied van talentontwikkeling en gebiedsontwikkeling."

Ook de deelnemende scholen waren enthousiast. Samantha Boon, Manager Onderwijs havo 2-3 bij Scholengemeenschap Were Di: "Onze leerlingen hebben genoten. Er was veel te doen en te bekijken. Ook onze docenten die mee waren hebben een hele leuke tijd gehad. We hopen dat in de toekomst het festival nog verder wordt uitgebreid naar meerdere disciplines en er nog meer te doen is." Veerle van Schaijk, afdelingsleider Techniek bij Vakcollege Helmond vult aan: "Het festival sloot naadloos aan bij het onderwijsprogramma op school".

High Tech Ontdekkingsroute
Een 3D-scan van jezelf maken tot een rondje rijden in een Formule 1-simulatie. Van lassen tot solderen. En van LEGO® tot KAPLA®. Tijdens de High Tech Ontdekkingsroute waren er bij zes hotspots in de regio ontzettend veel technische innovaties te bekijken en leuke techniek-experimenten – voor liefhebbers van 0 tot 99 jaar – uit te voeren. Stichting Leergeld Nuenen: "De deelnemende ouders en kinderen waren heel enthousiast. Iedereen heeft zich prima vermaakt. Het was een uitdagend programma en we kwamen eigenlijk tijd te kort. Wat ons opviel in gesprek met (status)ouders, was dat ze zelf geen idee hadden dat dit soort activiteiten vrij toegankelijk zijn voor ouders en kinderen. Dus mooi om te zien dat we ze dus weer een stapje hebben laten zetten in het integreren in hun woonomgeving."

High Tech Ontdekkingsroute is de slotdag van het Dutch Technology Festival. John Blankendaal (managing director Brainport Industries): "Dit blijft een fantastische afsluiter van Dutch Technology Festival. Het tastbaar maken van de technologische innovatie waar we hier in de regio voor staan: het lukt alle zes hotspots ook deze editie weer enorm goed. Of je nou geïnteresseerd bent in AI, 3D, VR, AR, robotica of andere toepassingen in de wereld van tech, liefhebbers haalden hun hart op in de regio. We kijken alweer enorm uit naar volgend jaar!"

Over Dutch Technology Festival
Dutch Technology Festival is een gezamenlijk initiatief van bedrijven en onderwijsinstellingen in de Brainportregio. Het festival levert een belangrijke bijdrage aan de versterking van de Nederlandse hightech sector, die in Brainport Eindhoven zo sterk is vertegenwoordigd, door technologie dichterbij het publiek te brengen, verwondering op te wekken, interesse te creëren en de keuze voor technische opleidingen en beroepen te stimuleren. Partners van Dutch Technology Festival zijn actieve en trotse ambassadeurs van het festival.