VELDHOVEN - Van 2 t/m 6 augustus vindt de Veldhoven 2022 World Boccia Challenger plaats in het NH Eindhoven Conference Centre Koningshof. Dit is het eerste officiële internationale boccia toernooi dat ooit in Nederland georganiseerd wordt. Hiermee zet organisator Team TOC, in samenwerking met Gehandicaptensport Nederland, een volgende belangrijke stap in de promotie van 'parasport' in Nederland. Boccia is een precisiesport voor iedereen met een motorische beperking. Het doel is om jouw blauwe of rode ballen zo dicht mogelijk bij de witte bal te gooien. De sport wordt zowel individueel als in teamverband gespeeld.


Het evenement gaat op maandag 1 augustus van start met de openingsceremonie. Op dinsdag 2 augustus en woensdag 3 augustus worden de kwalificatiewedstrijden van het individuele toernooi gespeeld, gevolgd door de finales op donderdag 4 augustus. Op vrijdag 5 augustus zijn de kwalificatiewedstrijden van het teamtoernooi met de finales op zaterdag 6 augustus. Bezoekers kunnen een gratis ticket aanvragen via veldhovenboccia.com/nl.

TeamNL Boccia
De Nederlandse selectie bestaat uit Bernd Meints (BC2), Marco Dekker (BC2), Chantal van Engelen (BC2), Judith Bulthuis (BC2), Daniel Perez (BC1) en Bart van der Veen (BC1). Elke speler komt individueel in actie. Daarnaast komen drie spelers gezamenlijk in actie tijdens het teamtoernooi. Naast TeamNL reist een groot deel van de wereldtop af naar Veldhoven. "Daarmee is de Veldhoven 2022 World Boccia Challenger een uitgelezen kans om kennis te maken met de boccia sport op het allerhoogste Paralympische niveau" aldus Dos Engelaar, Directeur Gehandicaptensport Nederland.

Maatschappelijke waarde topsport
Dos Engelaar vervolgt: “Voor ons heeft Paralympische topsport een grote intrinsieke waarde. Echter willen wij evenementen ook nadrukkelijk benutten om de maatschappelijke waarde van topsport tot uiting te laten komen. Tijdens deze week in Veldhoven organiseren we een divers programma met nadruk op aangepaste sport en inclusie. Iedereen die affiniteit met gehandicaptensport heeft, zal daarbij willen zijn!”

Parasport = topsport
Eric Kersten, CEO van sportevenementenbureau Team TOC, benadrukt waarom de Veldhoven 2022 World Boccia Challenger zo belangrijk is voor het bedrijf. "Het is een grote eer om het eerste grote internationale boccia evenement van Nederland te mogen organiseren. Het is zeker niet het enige parasport-evenement dat wij omarmen. Wij streven er namelijk naar om de parasport een volwaardige plek in het Nederlandse sportlandschap te geven. Daarbij horen toplocaties, faciliteiten van het hoogste niveau én ruime publieke belangstelling.”

Kersten vervolgt: “Zo organiseren wij dit najaar ook de 2022 ITF Wheelchair Tennis Masters, waarbij de beste acht rolstoeltennissers bij de mannen en vrouwen strijden om de wereldtitels. Samen met de Veldhoven 2022 World Boccia Challenger vormt dit de opmaat voor de European Para Championships in 2023 in Rotterdam. Dit multisportevent, in feite de continentale variant van de Paralympische Spelen, strijkt volgend jaar neer in Ahoy én op verschillende citycourts in de binnenstad van Rotterdam.”

Gehandicaptensport Nederland
Voor Gehandicaptensport Nederland is dit het eerste grote internationale topsportevenement dat in eigen land georganiseerd wordt. Topsportcoördinator Joep Pelsser: “In onze evenementenvisie is het bieden van een podium aan onze topsportprogramma’s van groot belang. Het boccia programma heeft zich in de afgelopen jaren goed ontwikkeld; meerdere sporters presteren in de wereldtop. Dit evenement past dan ook goed bij waar het programma staat. Met deze Challenger, het EK in eigen land komend jaar en hopelijk in de toekomst een WK boccia in Nederland, heeft ook het Nederlandse publiek volop kans om onze topspelers in actie te zien.”

Het toernooi moet voor zowel deelnemers als toeschouwers een unieke ervaring worden, waarbij ook side-events georganiseerd worden voor sporters en professionals zoals een internationale scheidsrechtercursus en clinics voor beginners en gevorderden.

Kaartverkoop en meer informatie
Toegang tot dit unieke evenement is helemaal gratis. Wel moet vooraf een digitaal ticket besteld worden via veldhovenboccia.com/nl. Uiteraard is er meer dan voldoende plek voor rolstoelgebruikers. Meer informatie is te vinden op veldhovenboccia.com/nl.