UTRECHT - Sari van Veenendaal zet een punt achter haar voetballoopbaan. Van Veenendaal speelde sinds 2008 op het hoogste niveau en kwam achtereenvolgens uit voor FC Utrecht, FC Twente, Arsenal, Atlético Madrid en PSV. Voor het Nederlands Elftal kwam van Veenendaal tot 91 interlands.


De 32-jarige Utrechtse heeft een indrukwekkende erelijst. Ze werd in 2017 Europees kampioen en pakte zilver op het WK 2019 in Frankrijk met de OranjeLeeuwinnen. Met FC Twente werd van Veenendaal vier keer landskampioen en met Arsenal wist ze eenmaal kampioen te worden in de WSL. Ook pakte de keepster drie KNVB-bekers, eenmaal de FA Cup en twee League Cups.

Tevens werd Van Veenendaal op het WK in 2019 uitgeroepen tot beste keepster van het toernooi. En in 2019 werd de doelvrouw als allereerste keepster ooit verkozen tot The Best FIFA Goalkeeper.

Van Veenendaal: "Het is voor mij altijd alles of niets geweest. Ik heb elke dag willen winnen en ik ben bevoorrecht dat ik tijdens mijn carrière meerdere prijzen heb mogen winnen. Met het Europees Kampioenschap in 2017 als absoluut hoogtepunt. Ik wil niet meer elke dag op het veld staan en altijd het beste uit mijzelf hoeven halen. Nu is het tijd voor leuke dingen buiten het voetbal. De keuze om te stoppen is mijn eigen keuze en dit is het juiste moment voor mij."

Van Veenendaal vervolgt: "Ik ben dankbaar voor alle mooie momenten die ik in mijn carrière heb mogen meemaken. Zowel op, als buiten het veld. Ik wil Oranje en PSV bedanken voor de mooie jaren, net als alle andere clubs en mensen die een rol van betekenis hebben gespeeld tijdens mijn carrière. Met tot slot de fans; zij hebben ervoor gezorgd dat mijn voetbalervaringen veel meer waarde hebben gekregen dan dat ik ooit heb durven dromen. Nu is het tijd voor nieuwe dromen."

Zaakwaarnemer Leoni Blokhuis: "Sari kan terugkijken op een hele mooie carrière. Ze heeft bij topclubs gespeeld en met het Nederlands Elftal op het hoogste podium gestreden voor de prijzen. Het vrouwenvoetbal is enorm ontwikkeld ten tijde van haar carrière en daar heeft Sari zeker haar aandeel in gehad. Ze heeft altijd aan het grotere belang gedacht en daar naar gehandeld. Ze heeft datgene gedaan dat goed was voor het vrouwenvoetbal en voor het team. Sari heeft een grote rol gespeeld in het proces voor gelijke betaling voor het mannen- en vrouwenelftal bij de KNVB. Daar profiteren toekomstige generaties van. Sari mag trots zijn op wat zij bereikt heeft en boven dat alles op wie zij is."