IJMUIDEN/EINDHOVEN - Om 14.00 uur zijn de beste schakers van de wereld in het Philips Stadion van PSV in Eindhoven begonnen aan de vijfde ronde van het Tata Steel Chess Tournament. De ronde werd geopend door PSV-speler Daniel Schwaab in aanwezigheid van directeur Toon Gerbrands, wethouder Sport Stijn Steenbakkers en Theo Henrar (directievoorzitter Tata Steel Nederland). Er zijn veel schaakliefhebbers speciaal voor dit Chess On Tour evenement naar Eindhoven gekomen, zelfs uit omringende landen. Anish Giri speelt vandaag tegen het Iraanse supertalent Alireza Firouzja (16). De andere Nederlander in de Tata Steel Masters, Jorden van Foreest, speelt tegen Fabiano Caruana (nummer twee van de wereld). Wereldkampioen Magnus Carlsen neemt het op tegen Jan-Krzysztof Duda uit Polen. In het PSV-stadion vindt vandaag ook een schaaktoernooi voor scholen plaats. Tevens wordt er een symposium gehouden over de maatschappelijke relevantie van schaken en de verbinding tussen fysieke sport en denksport.

De 82e editie van het Tata Steel Chess Tournament vindt plaats in Wijk aan Zee van 10 tot en met 26 januari 2020. Alle speeldagen zijn gratis toegankelijk voor belangstellenden en zijn ook online live te volgen.

Staal en schaken: creativiteit en innovatie
Het Tata Steel Chess Tournament heeft een lange historie. Ooit begonnen als personeelstoernooi van het staalbedrijf is het uitgegroeid tot een internationaal toernooi van wereldformaat, waar zowel grootmeesters als amateurs hun agenda’s voor vrijhouden. Tata Steel kiest voor schaken, omdat schaken gericht is op strategisch denken en op het vinden van creatieve oplossingen voor complexe vraagstukken. Tata Steel heeft diezelfde focus. Staal maken is een hightech proces met een cruciale rol voor innovatie. De medewerkers van Tata Steel werken voortdurend aan het bedenken van slimme oplossingen om processen en producten verder te verbeteren. Dat is waardoor het staalbedrijf erin slaagt om topproducten te leveren aan zijn klanten, waarmee die zich in hun markten kunnen onderscheiden. Tegelijkertijd levert Tata Steel door product- en procesinnovaties een bijdrage aan het realiseren van een duurzame samenleving.

Informatie over het Tata Steel Chess Tournament is te vinden op www.tatasteelchess.com.