EINDHOVEN - Donderdag 8 juni speelt het Peter Beets New Jazz Orchestra hun nieuwe programma "First Class Jazz Ticket to... "Paris" in Fifth NRE. De 18-koppige bigband laat swing, blues en improvisatie los op het bekende Franse klassieke repertoire.


Peter Beets beheerst de kunst om de geoefende luisteraar te blijven verrassen en de ontdekkende luisteraar verliefd te laten worden op jazz. Met zijn talent en eindeloze energie weet hij de bigband te laten stralen en tilt hij de band en het programma naar het hoogste niveau.

“Jazz is één van de pijlers van de Franse klassieke muziek”, duidt Peter Beets. “Toen de jazz ruim honderd jaar geleden overwaaide van de Verenigde Staten naar Europa was Frankrijk het eerste land waar het binnenkwam en direct omarmd werd. Niet alleen ontstond er een rijke jazzscene, de jazz beïnvloedde ook het werk van de klassieke componisten. Bepaalde akkoordenschema’s van bijvoorbeeld Poulenc en Saint-Saëns zijn honderd procent jazz en de rijke klanken van Ravel met al die prachtige kleurnoten hebben alles te maken met de muziek van de Creolen in New Orleans.” Franse romantici braken met de geldende regels en juichten het ongebruikelijke toe. Persoonlijke expressie werd het credo, en dat sluit naadloos aan bij de jazzmuziek. “We voegen in ons programma originaliteit en een vleugje rauwheid toe, maar laten daarbij de schoonheid en de klasse van de composities intact.”

Beluister en bekijk via onderstaande link de First Class Jazz Ticket to…Paris playlist op YouTube. https://m.youtube.com/playlist?list=PL3N5hEyFeD00MYia7VC5UW3Ee76DnAMP3

Bezetting 8 juni: Libbe Oosterman dirigent, Mo van der Does, Sam Newbould altsax, Joao Driessen tenorsax, Floriaan Wempe tenorsax, Jessie Breve baritonsax, Maarten Combrink trombone, Oliver Emmitt trombone,Pablo Martinez, Bart van Gorp bastrombone, Alvaro Jimenez trompet, Dave Vreuls, Rodolfo Ferreira Neve, Ernesto Montenegro, Florian Sperzel trompet, Peter Beets piano, Steve Zwanink contrabas, Wouter Kuhne drums.

Ticketlink: https://www.fifthnre.com/agenda/live-music-the-new-jazz-orchestra/

Voor de Bourgondische jazzliefhebbers is er ook een mogelijkheid om een kaartje te kopen voor het concert in combinatie met een heerlijk diner: https://www.fifthnre.com/agenda/diner-music-evening-the-new-jazz-orchestra-peter-beets/