OVERLOON - Musical Zaad van Satan Op 5 en 6 juni 2022 zal het gaan gebeuren, het spektakel waar harmonieorkest Auletes onder leiding van Paul van Gils al sinds 2019 naar toe leeft: de duivelse musical Zaad van Satan! Dit muziektheater, geschreven door de Belgische componist Bert Appermont, is een echte primeur in Nederland en zal tweemaal volledig uitgevoerd worden in het Openluchttheater van Overloon.

Het verhaal gaat dat de ongeboren vrucht die Elisabeth bij zich draagt, het kind van de duivel is. Zowel zijzelf als haar dochter Kathelijne worden hierdoor beschuldigd van hekserij. De middeleeuwse sferen van het theater en de muziek zullen u meenemen tijdens deze heksenjacht. Echter speelt de liefde ook een rol en dwarsboomt deze hopelijk de terechtstelling. Zal onze hoofdpersoon eindigen op de brandstapel? De hoofdrollen zullen ingevuld worden door verschillende jonge en talentvolle solisten. Het Nijmeegse operettekoor Carmina Ludicra onder leiding van Inge Stok zal de voorstelling muzikaal compleet maken. Het geheel zal geregisseerd worden door Maike Flick. Wilt u weten hoe het verhaal van Elisabeth en Kathelijne afloopt? Kom kijken op 5 of 6 juni!

Project

Bert Appermont’s werk ‘Zaad van Satan’ vertelt het verhaal van een moeder en dochter in de 16e eeuw die worden beschuldigd van hekserij. Als de zwangere Elizabeth haar ongeboren kind verliest, beweren de dorpsbewoners dat dit een kind van de duivel was. In een verhaal vol liefde, jaloezie en bijgeloof maakt het publiek de heksenjacht van dichtbij mee. Een jacht die zelfs eindigt op de brandstapel...

‘Zaad van Satan’ is een uniek werk in vele opzichten. De cross-over tussen een operette, de lichtere versie van de traditionele opera, en een musical is speciaal voor harmonieorkest, koor en 7 zangsolisten geschreven. De verkorte versies van het werk, 'Saga Maligna' en 'Saga Candida' zijn algemeen bekend binnen de harmoniewereld. De volledige musical daarentegen wordt beduidend minder uitgevoerd, voornamelijk vanwege de grote hoeveelheid samenwerkingspartners die het werk vereist. Daar komt bij dat de moeilijkheidsgraad voor zowel koor als orkest relatief hoog ligt. Verder is een samenwerking tussen theaterkoor, orkest en zangsolisten uniek binnen het harmonierepertoire. Bovendien zijn er, zoals gebruikelijk in een musical, figurantenrollen, die in dit geval vertolkt zullen worden door het koor. Samen vormt dit een onvergetelijke en interdisciplinaire musicalproductie die in deze bezetting zelden zo wordt uitgevoerd.

Zoals gezegd is de musical ‘Zaad van Satan’ een samenwerking van een groot aantal partners. Studentenharmonieorkest Auletes, onderdeel van het overkoepelende Eindhovens Studentenmuziekgezelschap Quadrivium, is de kartrekker van deze ambitieuze musicalproductie en zal de bijna twee uur durende musical uitvoeren. Het harmonieorkest staat onder leiding van dirigent Paul van Gils, die tevens de artistieke leider is van dit project. 'Zaad van Satan’ bevat in totaal zeven solistische rollen die de hoofdpersonages van het verhaal vertolken. Deze rollen worden ingevuld door jonge talentvolle studenten, of inmiddels reeds afgestudeerden, aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. De solisten zijn Pamela Kroes, Jeroen Sigterman, Kim Reizevoort, Thijs Kokke, Julius de Vriend, Femke Schmitz en Richard Wanders. Het koor dat de samenwerking met Auletes aangaat is Nijmeegs studentenoperettekoor Carmina Ludicra en staat onder leiding van Inge Stok. Het totaalplaatje zal bijeen worden gebracht door de Utrechtse regisseur Maike Flick. De musicalproductie zal plaatsvinden in de bossen in het openluchttheater van Overloon, waar met behulp van de juiste techniek voor het licht en geluid een mysterieuze sfeer zal worden gecreëerd zodat het publiek zich helemaal inleeft in het spel van liefde, jaloezie en bijgeloof.

Auletes stelt zich als doel om een zo groot mogelijk publiek te enthousiasmeren voor klassieke muziek. Mede doordat het geschikt is voor iedere leeftijdscategorie, waaronder kinderen, is de musical zeer toegankelijk voor iedereen.

Praktische informatie:

Datum: Het Pinksterweekend van 2022, op zondag 5 juni om 20:00 en maandag 6 juni om 14:00

Locatie: Openluchttheater Overloon, Museumpark 1 te Overloon.

Meer informatie: www.zaadvansatan.nl